Angajații nu mai au nicio scăpare! Locul unde companiile îi pot concedia dacă nu se vaccinează
- Emma Cristescu
- 5 noiembrie 2021, 06:10
De joi, Letonia permite companiilor să concedieze angajații care refuză să se vaccineze împotriva COVID-19. Aceștia sunt considerați un pericol la locul de muncă, după ce Letonia a fost prima țară care a revenit la carantină.
Parlamentul leton a permis joi companiilor să concedieze lucrătorii care refuză fie să se vaccineze împotriva COVID-19 sau să lucreze de acasă, în timp ce ţara se luptă cu unul dintre cele mai grave valuri de COVID-19 din Uniunea Europeană, scrie Reuters.
Letonii nu stau foarte bine în campania de vaccinare, fiind doar 61% complet vaccinaţi, mai puţin decât media Uniunii Europene de 75%.
Letonia a fost prima din UE care a fost nevoită să se întoarcă la izolare în această toamnă. Cazurile din țară au crescut colosal într-un timp foarte scurt, iar aceștia au cerut ajutor medical altor state din UE. Autoritățile au declarat că există mai multe facilitați pentru COVID-19 care se regăsesc în garajele spitalelor sau pe holuri.
Angajații sunt concediați
Noua lege permite companiilor să îi suspende fără plată pe cei nevaccinaţi dacă aceştia refuză fie să se vaccineze, fie, dacă este posibil, să fie transferaţi la muncă la distanţă. Acestea pot concedia definitiv orice angajat care nu se gândește la sănătatea celorlalți colegi. Firmele pot da afară un angajat doar după 3 luni de suspedare. Angajații care au trecut prin boală sau au probleme de sănătate sunt o excepție, iar firmele nu au dreptul să îi concedieze.
„Există un motiv suficient pentru a crede că o astfel de persoană nu este potrivită pentru acest post”, a scris guvernul leton într-un memoriu trimis parlamentului.
Letonia iese din izolare pe 15 noiembrie, atunci când măsurile pentru angajați intră în vigoare.Regula de vaccinare se aplică doar lucrătorilor din domeniul sănătăţii, educaţiei şi asistenţei sociale, a relatat televiziunea publică letonă.
Vaccinarea la firmele din România
„Vaccinarea împotriva COVID-19 este gratuită și voluntară/ne-obligatorie”, după cum indicau informațiile oficiale venite din partea Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), de la debutul campaniei de vaccinare în țara noastră.
Dincolo de taberele antivacciniste și coronasceptice, vaccinurile autorizate de către organele abilitate reprezintă cea mai eficientă metodă de apărare împotriva coronavirusului. Pe acest lucru mizează și companiile din România, care speră în deplină tăcere ca angajații lor să se vaccineze în număr cât mai mare.Vaccinarea e o alegere personală. Lucrând în zona comportamentală, nu am cum să nu observ un comportament limitativ. Când tu îngrădești drepturile și impui ceva, acolo e manifestare limitativă. Din punct de vedere legal, nu ai voie să-l întrebi nici măcar dacă s-a vaccinat sau nu.
În cazul angajatorilor din mediul privat, situația este mai delicată pentru că managerii nu au nici măcar dreptul de a-și întreba angajații dacă s-au vaccinat sau nu, spune Mihaela Feodorof, Executive Coach and Business Consultant Performanceway., potrivit wall-street.ro