Evenimentul Zilei > International > Dezvăluire șoc: Regimul lui Kim supraviețuiește din piraterie
Dezvăluire șoc: Regimul lui Kim supraviețuiește din piraterie

Dezvăluire șoc: Regimul lui Kim supraviețuiește din piraterie

Se știa de mai multă vreme că în Coreea de Nord există un centru important de piraterie cinerbetică. Acum s-a aflat dimensiunea jafului.

Coreea de Nord a încasat peste 670 de milioane de dolari în valută şi monede virtuale prin intermediul atacurilor cibernetice, continuând astfel să se sustragă sancţiunilor internaţionale, potrivit unui raport realizat de un grup de experţi ai ONU, publicat marţi, transmite Kyodo citat de Agerpres.

 

Raportul anual, care a fost distribuit de grupul de experţi în comitetul Consiliului de Securitate al ONU pentru sancţiunile împotriva  Coreei de Nord, constată că Phenianul a lansat atacuri informatice asupra mai multor instituţii financiare de peste hotare, într-o vastă campanie de piraterie informatică.

 

Criptomonedele i-au pus la dispoziţie Phenianului un nou mod de a ocoli sancţiunile, fiind „mai greu de urmărit, mai uşor de 'spălat' şi independente de reglementări guvernamentale”, potrivit documentului.

 

Între altele, Phenianul ar fi lansat cu succes atacuri vizând tranzacţii cu criptomonede în Asia de cel puţin cinci ori în perioada ianuarie 2017 – septembrie 2018, pierderile totale fiind estimate la 571 milioane de dolari.

 

Grupul de experţi îndeamnă statele membre ale ONU să-şi „consolideze capacitatea de facilitare a unor schimburi de informaţii robuste” în privinţa atacurilor cibernetice nord-coreene cu alte guverne, precum şi cu instituţiile financiare.