Editura Evenimentul si Capital

Dezvăluire epocală! Evenimentul zilei a identificat MOMENTUL ZERO al celebrului PROTOCOL SECRET între SRI şi Parchetul General

Autor: | | 23 Comentarii | 36418 Vizualizari

De câteva zile cele mai folosite cuvinte din limba română par a fi ”protocol” și ”declasificare”. Unii vorbesc de 65 de protocoale, alții doar de unul singur. Cred că e momentul să spunem că e vorba de un protocol, încheiat la 4 februarie 2009, semnatarii fiind George Maior, în calitate de director al Serviciului Român de Informații, și Laura Codruța Kovesi, ca Procuror General al României.

De la început spun că susțin desecretizarea oricărui astfel de protocol, pentru că ele descriu doar un mod de lucru, nu informațiile furnizate prin semnarea sa. Declasificarea va permite analiza modului de obținere a informațiilor, de transmitere și apoi verificarea sa de către juriști.

Confirmarea informației

Informația ne-a fost confirmată de SRI: acesta este protocolul de cooperare interinstituțională vizat de cererea de desecretizare formulată de Guvern, de ministrul Justiției. Este protocolul despre care procurorul general Augustin Lazăr a spus încă din 2016 că nu mai e valabil, dată fiind decizia Curții constituționale din 16 februarie 2016, prin care serviciile de informații au fost excluse din instrumentarea cauzelor penale. Protocolul din 4 februarie 2009 este cel despre care vrea să discute și Eduard Hellvig la Comisia parlamentară de supraveghere a activității SRI, șeful acesteia, Claudiu Manda urmând să discute pentru a stabili data. Șeful SRI este de acord cu desecretizarea textului protocolului.

Documentul are ca baze de pornire, potrivit unor informații strânse de Comisia parlamentară în martie 2017, când șef era Adrian Țuțuianu, Legea 14/1991, Legea 51/1992, Codul de procedură penală, Legea privind protecţia informaţiilor clasificate, Legile de organizare a DNA, DIICOT sau Legea 78/2000 privind combaterea unor fapte de corupţie. Sunt invocate și hotărâri ale CSAT din 2004 şi 2007 care prevedeau cooperarea dintre SRI şi Ministerul Public.

Interesant este și că Strategia Națională de Apărare pentru perioada 2015-2019, propusă de Klaus Iohannis și aprobată de Parlament propune și ea semnarea de protocoale interinstituționale. Ea a fost adoptată anterior deciziei Curții constituționale, dar se pare că va suferi modificări abia după recenta ședință CSAT, de luni, când s-a luat acest aspect în discuție, cu ocazia lecturării Raportului de activitate a CSAT pe anul 2017.

Protocolul care rămâne în vigoare

Iată informații despre un alt protocol, despre care nu se știe dacă mai este sau nu în vigoare, informațiile au fost publicate de mine în Evenimentul Zilei, la 14 martie 2017 :

Extras din Raportul de activitate al SRI pe anul 2014, așa cum a fost el adoptat la 16 septembrie 2015, de Comisia de Supraveghere a Activității SRI. Fragmentul care urmează este din Capitolul al patrulea, numit: „Cooperare Internă și Internațională”:

” Instituțiile semnatare ale Protocolului general de cooperare privind activitatea de informații pentru securitatea națională (SRI, SIE, MApN, MAI, MJ, SPP, STS și ORNISS) au urmărit respectarea principiilor legalității, coordonării unitare, competenței materiale, secretizării mijloacelor și metodelor specifice folosite în obținerea datelor și informațiilor și proprietății intelectuale asupra informațiilor care fac obiectul cooperării. Au fost acoperite, prin acțiuni specifice, toate domeniile reglementate de Protocol, SRI acționând prioritar în direcția îndeplinirii atribuțiilor sale generale.

Activitățile de cooperare s-au axat, preponderent, pe contracararea unor acțiuni de corupție și fraudă, cu vectori din rândul decidenților/ funcționarilor administrației publice locale sau centrale și ai altor instituții ale statului, precum și gestionarea riscurilor generate de activități infracționale ale unor grupări de criminalitate organizată cu conexiuni transfrontaliere

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI