Dezlegare la pește. Șalău la cuptor cu sos alb

Dezlegare la pește. Șalău la cuptor cu sos alb

Una dintre cele mai simple rețete pe care le poți pregăti în zilele cu dezlegare la pește, include carnea de șalău. Considerată dietetică, neavând deloc grăsimi, aceasta va da un gust aparte preparatului.

Credincioșii care țin post de pot bucura de încă o zi cu dezlegare la pește, odată cu sărbătoarea Sfântului Andrei. Cu acest prilej, poți pregăti deliciosul șalău de Nil la cuptor. Alături de legume și un sos alb, foarte aromat, preparatul este ideal pentru întreaga familie.

Șalău la cuptor cu sos alb

Pregătirea șalăului la cuptor presupune multă îndemânare. În cazul în care acest tip de pește nu este asezonat corect, preparatul final ar putea fi uscat și chiar amar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru Sfântul Andrei, zi cu dezlegare la pește, poți pregăti această rețetă de șalău la cuptor. Vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

1,5 kg șalău de Nil; 1 cartof dulce; 1 ardei gras; o jumătate de dovlecel; ceapă (după gust); Sare, piper.

Acest tip de pește are solzii mici, astfel, va fi necesar să optezi pentru îndepărtarea lor cu ajutorul unui cuțit de mici dimensiuni. După îndepărtarea solzilor, peste carnea de șalău se presară sare din belșug.

Separat, se curăță legumele. Acestea pot fi tăiate în funcție de dimensiunea dorită. Într-o tavă unsă cu ulei de rapiță se așează legumele, iar peste acestea, peștele. Se presară sare și piper, iar tava se pune la cuptorul încins la 200 de grade.

Tava se acoperă cu folie de aluminiu sau cu un capac, astfel încât procesul de gătire să fie unul lent.

Cum prepari sosul alb

Deliciosul sos alb poate fi adaptat mai multor rețete ideale pentru zilele cu dezlegare la pește. Acesta se prepară din usturoi, smântână și unt. Pentru persoanele care țin post, se pot folosi cu succes, untul și smântâna fără proteina animală, vegane.

Se pune untul la topit într-o tigaie, iar peste acesta se adaugă o linguriță de amidon. Se amestecă până când compoziția devine densă, iar ulterior se adaugă smântâna și usturoiul.

Dezlegare la pește. Șalău la cuptor cu sos alb

Pește la cuptor. Sursa foto: Dreamstime.com

Dezlegare la pește. Șalău prăjit, servit cu mămăligă și mujdei

Dezlegare la pește. Șalău prăjit, servit cu mămăligă și mujdei. Șalăul prăjit are un gust deosebit, iar mujdeiul și mămăliga pot completa cu succes preparatul. Se curăță peștele de solzi și se asezonează cu sare și piper. Acesta se trece prin făină, pentru a obține crusta crocantă, aurie. Mujdeiul se poate pregăti cu apă minerală și sare.