Dezbateri intense în procesul care a șocat România!!!

Dezbateri intense în procesul care a șocat România!!!

Recent, o instanță din Cluj Napoca a admis o cerere rară, făcută de un avocat îndrăzneț, care va deschide calea unor inculpări pentru omor calificat, în cazul unor șoferi care au comis accidente rutiere soldate cu morți.

Judecătoria Cluj Napoca a dispus, recent, ca Tudor Ștefan Cîrje (foto jos), un tânăr fără minte, care a comis un grav accident de circulație, să nu mai fie judecat pentru ucidere din culpă, ci pentru omor calificat, având în vedere că fapta comisă de acesta a fost una comisă cu intenție.

Dezbaterile finale din acest dosar au fost foarte interesante și au dus la un duel al avocaților și la un verdict care dă peste cap toată practica penală de până acum. Avocatul Alexandru Rîșniță, care apără interesele familiei victimei, o tânără de 20 de ani, care a murit în urma acestui accident, și care se afla în mașina condusă de Cîrje, a cerut schimbarea încadrării juridice, în omor calificat, infracțiune care permite o condamnare maximă de până la 25 de ani.

”Circularea cu o viteză de peste 150 de km/h, dorința declarată de a testa viteza maximă a autovehiculului, cuplarea modului SPORT, decuplarea sistemelor de protecție ale autovehiculului, în ciuda condițiilor meteo eminamente nefavorabile, conducerea pentru prima dată a unui autovehicul, necunoașterea capacității tehnice a autovehiculului, neadaptarea la condițiile de drum, lipsa de experiență a șoferului au fost percepute ca elemente care pot releva existența nu doar a unei culpe cu prevedere ci chiar a unei intenții directe de a ucide (caz pentru omor calificat - n.n.)”, susține avocatul Rîșniță.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cîrje ar fi trebuit să se aștepte că va comite un accident foarte grav, atunci când a condus mașina tinerei de 20 de ani, una extrem de puternică, un Mercedes Benz CLS500 4Matic, în condițiile în care nu avea experiență foarte mare la volan, având permis de câteva luni.

”Se deplasa cu viteză mult superioară limitei maxime admise pe acel sector de drum, pe un carosabil acoperit cu polei - în jur de 150 km/h, în condițiile în care ceilalți participanți la trafic se deplasau cu 40-50 km/h. Bunăoară, departe de a fi în prezența unor împrejurări obiective care să-i întărească inculpatului crezul că rezultatul vătămător nu se va produce, inculpatul a creat toate premisele unui astfel de deznodământ”, mai spune avocatul Rîșniță.

De partea cealaltă, avocata Maria Mladin, care îl apără pe Cîrje, a susținut că acesta nu a vrut să o omoare pe tânăra de 20 de ani. ”Este imposibil ca acest copil să accepte ca cineva să moară și el să fie infirm pe viață, sau să-și dorească acest lucru”, a spus avocata.

Accidentul cu pricina a avut loc în data de 21.01.2019, Cîrje fiind șoferul mașinii victimei. În urma accidentului, șoferul și-a pierdut un picior. ”La data de 21 ianuarie a.c., în jurul orei 03:00, pe DN1 E60, pe raza comunei Florești, s-a produs un accident de circulație soldat cu decesul unei persoane și rănirea gravă a alteia.

Conform primelor informații, un tânăr, de 19 ani, din Florești, în timp ce conducea autovehiculul pe DN1 E60, pe raza comunei Florești, în afara localității, dinspre Huedin spre Cluj-Napoca, ar fi efectuat o manevră de depășire neregulamentară, peste marcajul longitudinal simplu continuu.

Astfel, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare, a părăsit partea carosabilă și a intrat în coliziune cu un stâlp al unui panou de informare situat pe spațiul verde, după care s-a oprit în șanțul de colectare a apelor pluviale. În urma impactului, conducătorul auto a fost rănit grav, iar o tânără, de 20 de ani, din Suceava, pasageră în autovehicul, a decedat”, preciza atunci Poliția Cluj