Evenimentul Zilei > EVZ Special > Dezastru pentru Mircea Diaconu! Decizia BEC și susținerea otrăvită a ALDE și Pro România
Dezastru pentru Mircea Diaconu! Decizia BEC și susținerea otrăvită a ALDE și Pro România

Dezastru pentru Mircea Diaconu! Decizia BEC și susținerea otrăvită a ALDE și Pro România

O decizie a Biroului Electoral Central (BEC) îi va da bătăi de cap prezidențiabilului Mircea Diaconu.

BEC a decis că ALDE și Pro România nu sunt partide politice parlamentare deoarece nu au un grup propriu în cel puțin una dintre Camerele Parlamentului. Primele efecte ale acestei decizii vor fi la Alegerile Prezidențiale din noiembrie

Ca urmare a acestei decizii, ALDE și Pro România vor avea mai puțini reprezentanți în birourile electorale și în secțiile de votare, iar candidatul Mircea Diaconu, se va afla printre ultimele poziții de pe buletinul de vot din primul tur al alegerilor prezidențiale.

În hotărârea BEC este precizat că „prin sintagma „partide politice parlamentare care au propus candidați” (…) se înțelege ”orice formațiuni politice (partide politice parlamentare; organizații ale cetățenilor aparținând minorităților naționale care au grup parlamentar propriu în cel puțin una din Camerele Parlamentului și care au obținut în urma ultimelor alegeri generale pentru Parlamentul României mandate de deputați sau senatori pentru candidații înscriși pe listele acestora; alianțe politice șii alianțe electorale care au în componență cel puțin un partid politic parlamentar) care au propus candidaturi rămase definitive”

Membriii BEC au luat această hotărâre având în vedere desființarea grupurilor ALDE din Camera Deputaților li din Senat, după demisiilor mai multor parlamentari din partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu.

Prima consecință a deciziei BEC este că ALDE și Pro România vor avea mult mai puțini reprezentanți în birourile electorale județene și în secțiile de votare decât partidele parlamentare.

A doua consecință este că Mircea Diaconu, camndidatul susținut de ALDE și Pro România, va intra abia în cea de-a doua etapă a tragerii la sorți pentru stabilirea ordinii pe buletinul de vot la alegerile prezidențiale. Acest lucru înseamnă că va ocupa una dintre ultimele poziții pe buletinul de vot.

Citește și SCENARIILE pe care le are la dispoziție Iohannis