Dezastru în Danemarca! Pânza freatică a fost contaminată de nurcile omorâte. FOTO

Dezastru în Danemarca! Pânza freatică a fost contaminată de nurcile omorâte. FOTO

Nurcile aflate în descompunere în urma sacrificărilor la nivel național ar fi contaminat pânza freatică, se arată într-un raport al agenției guvernamentale din Danemarca.

Acest caz a pus pe jar autorităţile din Danemarca deoarece, potrivit analizelor, este posibil ca trupurile a milioane de nurci aflate în putrefacţie să fi atins apele subterane. Informațiile au fost făcute publice într-un raport al unei agenții guvernamentale. Reamintim că guvernul danez a ordonat sacrificarea a aproximativ 17 milioane de nurci la începutul lunii noiembrie, după ce focarele de coronavirus au lovit sute de ferme și autoritățile au găsit tulpini mutante ale virusului în rândul oamenilor. Sursa foto: Reuters

Provocarea logistică a îndepărtării unui număr atât de mare de animale moarte a determinat autoritățile să îngroape o parte dintre nurci în gropi dintr-o zonă militară din vestul Danemarcei, la doi metri adâncime.

Autoritățile guvernamentale au declarat ulterior că intenționează să dezgroape nurcile după ce unele cadavre s-au ridicat la suprafață din gropile comune, cel mai probabil din cauza gazelor emanate în procesul de descompunere.

Un studiu recent atrage atenţia că apele subterane din zonă ar putea să fi deja contaminate şi îndeamnă autorităţile să ia măsuri rapide

Raportul a fost comandat de Agenţia Daneză pentru Protecţia Mediului la sfârşitul lunii noiembrie şi a fost realizat de Institutul de Cercetări Geological Survey of Denmark and Groenland şi de Universitatea Tehnică din Danemarca.

Ne puteți urmări și pe Google News

În prezent, agenţia efectuează teste suplimentare pentru a evalua impactul gropilor comune asupra mediului, prin sondări geofizice şi foraje. Instituţia a anunţat miercuri că rezultatele sunt aşteptate la începutul anului viitor.

Înaintea de îngroparea nurcilor, autorităţile au declarat că procedeul nu prezintă un risc pentru apa potabilă sau zonele protejate.

Gropile comune, păzite în permanenţă pentru a ţine oamenii şi animalele la distanţă, au stârnit nemulţumirea locuitorilor care se tem de posibile riscuri sanitare. Agenția daneză pentru protecția mediului nu a răspuns imediat la solicitările mass-media. Locurile unde sunt îngropate animalele, sunt păzite 24 de ore pe zi pentru a ține oamenii și animalele departe de acest loc infectat care ar putea afecta sănătate. Ziarele locale au scris despre cele locuri: „nurca zombie”, scrie reuters.