Registrul Auto Român a verificat în trafic 35.468 de vehicule în toată ţara, informează AGERPRES. Dintre acestea, la aproximativ 48% s-a depistat cel puţin o neconformitate tehnică. Din punctul de vedere al siguranţei rutiere ponderea de respingere al vehiculelor neconforme a fost 37,21%. Maşinile aveau defecţiuni grave la sistemele de frânare şi direcţie, la punţi şi fuzete.

În aceste situaţii, una dintre măsurile luate de Poliţia Rutieră constă în reţinerea certificatului de înmatriculare. Acesta poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecţii tehnice specifice la reprezentanţele Registrului Auto Român. De asemenea, în urma testărilor efectuate, pentru 9,27% dintre autovehiculele verificate inspectorii RAR au constatat depăşiri ale limitelor admise ale emisiilor poluante.

De exemplu, în judeţul Cluj-Napoca, Registrul Auto Român a verificat tehnic în trafic, în primele şase luni ale acestui an, 1.461 de vehicule. În urma controalelor, inspectorii RAR au descoperit că 59 dintre vehiculele controlate prezentau pericol iminent de accident, în special din cauza defecţiunilor majore sau periculoase la sistemul de frânare şi la direcţie, iar 27% au fost respinse pentru că au fost considerate neconforme din punct de vedere al securităţii rutiere.