Evenimentul Zilei > Sport > Dezastre aviatice. AC Torino și-a găsit sfârșitul în zidul unei biserici
Dezastre aviatice. AC Torino și-a găsit sfârșitul în zidul unei biserici

Dezastre aviatice. AC Torino și-a găsit sfârșitul în zidul unei biserici

Echipa din Piemont, una dintre cele mai mari din istoria fotbalului, a avut o soartă crudă. În 1949, avionul cu care se întorcea din Portugalia s-a izbit fulgerător, din cauza condițiilor meteo nefavorabile și toți pasagerii au murit.

AC Torino este, pentru mulți, doar o echipă de pluton din fotbalul italian și concitadina aflată mereu în umbra celebrei Juventus.

Însă, raportul de forțe dintre cele două cluburi piemonteze nu a fost întotdeauna înclinat în favoarea „Bătrânei Doamne”.

Câștigaseră patru titluri consecutive

Imediat după cel de-al Doilea Război Mondial, AC Torino a dominat fotbalul din „Cizmă”. „Il Toro” (n.r.-Taurul) a câștigat titlurile interne în intervalul 1946 – 1949. Dominația era absolută și pentru o bună perioadă de timp, nicio altă formație nu părea să aibă forța să întrerupă șirul de succese torineze. Lucrurile au luat însă o turnură dramatică, la data de 4 mai 1949. Italienii onoraseră invitația celor de la Benfica Lisabona și participaseră la un meci amical ce avusese loc în capitala Portugaliei, cu o zi mai devreme.

Drumul către casă a decurs normal. Avionul torinezilor a decolat de la Lisabona, a făcut un popas la Barcelona, apoi a luat calea către Torino. Cu câteva minute înainte de aterizare, în timp ce pasagerii se pregăteau să-și strângă lucrurile personale, aeronava s-a izbit de zidul unei biserici. Impactul nu a dat nimănui vreo șansă de supraviețuire. 31 de persoane, dintre care 18 fotbaliști, și-au găsit sfârșitul în acea zi fatidică. Ca și în alte cazuri, acest dezastru aviatic a fost provocat de condițiile meteo nefavorabile.

A murit Valentino, s-a născut Sandro

Ceața densă a impus zborul la altitudine foarte mică, iar dezastrul s-a produs din cauza unei confuzii.

Crezând că are dealul Superga în dreapta sa, pilotul a virat stânga și aparatul s-a oprit în zidul unei biserici. Până la Torino mai erau doar opt kilometri. Printre cei dispăruți s-a aflat și legendarul Valentino Mazzola. Fiul său, Sandro, în vârstă de 6 ani la acea vreme, avea să devină un simbol al formației Inter Milano și al naționalei Italiei.

Publicat in categoriile: Sport
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: