De multe ori, aceste descoperiri par (şi chiar sunt) inutile, incredibile sau bizare şi stârnesc râsul. Vă prezentăm în continuare lista „descoperirilor” premiate pentru anul 2014.

Artă: Premiul a fost acordat italienilor Marina de Tommaso, Michele Sardaro şi Paolo Livrea, de la Universitatea din Bari, care au măsurat nivelul de durere atunci când privim o operă de artă urâtă, dacă suntem „loviţi” de un fascicul laser. Dacă în locul operei de artă urâte privim o capodoperă care ne place, atunci nu simțim durere, opera de artă funcționând ca un fel de anestezie. Marina de Tommaso, care a ridicat premiul, a spus că poate ar fi o idee bună atunci când mergem la…dentist: privirea unei opere de artă care ne place.

Tendințe narcisiste

Fizică: Premiul a fost acordat japonezilor Kiyoshi Mabuchi, Kensei Tanaka, Daichi Uchijima şi Rina Sakai, care au măsurat forţa de frecare între o coajă de banană şi un pantof, şi între coaja de banană şi asfalt, atunci când avem nenorocul să alunecam pe o coajă de banană.

Psihologie: Premiul a fost acordat cercetătorilor Peter K. Jonason, Amy Jones şi Minna Lyons din SUA şi Regatul Unit al Marii Britanii, pentru demonstraţia lor cum că cine se culcă târziu are tendințe narcisiste și psihopatie mult mai ridicate decât cine se scoală devreme. Atenţie, deci, la noctambuli!

A fost meritat

Neuroștiințe: Premiul a mers către echipa mixtă de cercetători din China şi Canada, formată din Jiangang Liu, Jun Li, Lu Feng, Ling Li, Jie Tian şi Kang Lee, care a studiat ce se întâmplă în creierul persoanelor care privesc chipul lui Iisus desenat (prin prăjire diferită) pe….felii de pâine.

Sănătate publică: Un grup de cercetători din Cehia, Japonia, SUA şi India a meritat premiul pentru studiul efectelor asupra sănataţii mintale a celor care au o pisică acasă.

Medicină: Cercetatori americani şi indieni au studiat efectul pozitiv pe care-l poate avea o felie de carne de porc asupra….pierderilor de sânge din nas. Pentru această descoperire au meritat IgNobelul pentru medicină.

Biologie: Un grup de cercetatori din Cehia, Germania și Zambia a meritat premiul pentru faptul ca a demonstrat ca atunci cand cainii fac pipi aceştia îşi aliniaza corpul cu linile câmpului magnetic terestru.

Partea comică

La Categoria Economie, premiul a fost câștigat de Institutul Național pentru Statistică italian (ISTAT) pentru propunerea de a crește nivelul economiei, incluzând veniturile provenind din prostituție, vânzarea de droguri – ilegale și din contrabandă. Premiu binemeritat! Nutriție: Un grup de cercetători din Spania, conduși de Raquel Rubio, a primit premiul pentru că a reușit să izoleze bacterii provenind din materia fecală a copiilor, transformându-le în cârnați probiotici… Știinte Arctice: Un cercetător din Germania și unul din Norvegia au meritat premiul pentru că au studiat cum se sperie renii de urșii albi. Partea comică este că, în acest studiu, urșii albi erau….chiar cercetătorii costumați!