Cadavrele au fost găsite după ce membrii familiilor sau prietenii au alertat autoritățile. Descoperirile au fost şocante.  În multe cazuri cadavrele au început deja să se descompună, povestesc doctorii.  Medicii cred că alte câteva zeci de astfel de cazuri s-au petrecut la Londra în lunile martie, aprilie și mai.

Cei care militează pentru cauza persoanelor în vârstă au declarat că fenomenul a evidențiat vulnerabilitatea vârstnicilor care trăiesc pe cont propriu, departe de familie, mai ales în această perioadă în care oamenii trebuie să respecte o serie de restricții de deplasare din cauza coronavirusului.

„Pandemia de Covid-19 a creat o epidemie de singurătate, nu doar pentru persoanele în vârstă”, a declarat prof. Martin Marshall, șeful Colegiului Regal al Medicilor Generaliști.

Dr. Mike Osborn, patolog şi președintele comisiei de investigare  de la Royal College of Pathologists, a declarat: „Cadavrele au rămas nedescoperite pe timpul pandemiei aproximativ  șapte până la 14 zile. Am văzut o mulțime de astfel de cazuri ca acestea, erau şi cadavre descompuse”, a mai spus doctorul.

Un alt patolog, care a analizat o serie de decese de acest fel, a declarat: „Știu despre cadavrele în descompunere. Sunt persoane  care nu au fost vizitate de membrii familiilor lor sau sunate de câteva săptămâni. Știu că au fost persoane în vârstă – de peste 60 de ani – care trăiau singure”.

Caroline Abrahams, directorul organizaţiei de caritate Age UK, a declarat: „Ne-am temut întotdeauna că un număr de persoane în vârstă vor fi găsite moarte singure acasă, fie victime ale virusului, fie de altceva și este extrem de trist să aflăm că este adevărat”.

Nu se știe exact câți oameni au murit singuri acasă

Cu toate acestea, fiecare caz a fost trimis la legistul local pentru ca apoi să se demareze anchete în lunile următoare.

Majoritatea cazurilor au implicat persoane în vârstă cu probleme de sănătate mintală cum ar fi schizofrenia, depresia sau au avut handicapuri severe. Iar unii, de asemenea, se crede că au consumat droguri, alcool sau ambele, relatează The Sun.

În timpul crizei de coronavirus, medicii au certificat decesul a 700 de persoane care locuiau la Londra. Unul dintre medici a spus: „Colegii au avut cazuri de persoane care nu au fost descoperite timp de cinci sau chiar șapte zile. Uneori, au fost descoperite după miros”.