Evenimentul Zilei > Social > Descoperire uluitoare cu privire la ochii nostri! Rezistă sau nu rezistă la SARS-CoV-2?
Descoperire uluitoare cu privire la ochii nostri! Rezistă sau nu rezistă la SARS-CoV-2?

Descoperire uluitoare cu privire la ochii nostri! Rezistă sau nu rezistă la SARS-CoV-2?

Pe măsură ce pandemia SARS-CoV-2 s-a răspândit în întreaga lume, mulți dintre noi ne puneam aceleași întrebări: Cum se răspândește virusul? Cum să ne protejăm de infecție? Ochii sunt în pericol?

Adevărul este că încă aflăm cum funcționează SARS-CoV-2, iar oamenii de ştiinţă sugerează că principala modalitate de răspândire a virusului este prin stropi respiratorii sau particule mici evacuate din gura sau din nasul persoanelor infectate și apoi inhalate de cei din jur.

Dar nu numai așa circulă virusul

Aceleași picături și particule infecțioase pot ateriza pe suprafețe și pot fi transferate prin atingere – ceea ce înseamnă că o infecție ar putea rezulta dacă atingeți ceva cu particule de virus și apoi vă atingeți gura, nasul sau ochii, spune CDC .

În timp ce acest sfat general este repetat de autoritățile sanitare din întreaga lume, există încă multe lucruri pe care nu le știm despre modul în care coronavirusul ar putea pătrunde în organism prin ochi , deși oamenii de știință sugerează că este „plauzibil din punct de vedere biologic” .

Cu toate acestea, dovezi noi sugerează că cel puțin o parte din ochi poate fi rezistentă la SARS-CoV-2

Într-un nou studiu, cercetătorii de la Universitatea Washington din St. Louis au descoperit că corneea –  care acoperă irisul și pupila – pare a fi rezistentă la infecția cu coronavirus în experimente. „Descoperirile noastre nu demonstrează că toate corneele sunt rezistente”, spune microbiologul molecular Jonathan J. Miner, primul autor al studiului, şi continuă: dar fiecare cornee donatoare pe care am testat-o ​​a fost rezistentă la noul coronavirus. Este încă posibil ca la alţi oameni să existe cornee care să accepte virusul, dar niciuna dintre corneele pe care le-am studiat nu a luat SARS-CoV-2, a concluzionat expertul.

În experimentele folosind țesut corneean de la 25 de donatori umani și, de asemenea, șoareci, cercetătorii au expus țesutul ocular la trei viruși separați: SARS-CoV-2, virusul Zika și virusul herpes simplex 1 (HSV-1, care produce leziuni la rece).

În testate (care conțineau și unele țesuturi conjunctive, membrana care acoperă restul părții de pe suprafață a ochiului), experimentul a arătat că herpesul și virusul Zika au putut să intre în țesut – dar testele nu au arătat niciun semn cu privire la SARS-CoV-2.

Datele sugerează că noul coronavirus nu pare să poată pătrunde în cornee

În ceea ce privește modul în care corneea umană ar putea fi capabilă să reziste SARS-CoV-2, echipa nu este pe deplin sigură. Un potențial inhibitor molecular al virusurilor din ochi – numit Interferonlambda (IFNλ)  – a reușit să limiteze creșterea virusului în corneea umană pentru virusul HSV-1 și Zika, dar blocarea proteinei nu pare să crească capacitatea SARS-CoV-2 de a se replica.

Echipa spune că este nevoie de studii suplimentare pentru a confirma aceste constatări

Cu alte cuvinte, profesioniștii din domeniul sănătății nu ar trebui să renunțe la ochelarii lor de protecție și, până nu știm sigur, nimeni nu ar trebui să presupună că coronavirusul nu poate intra în corp prin ochi, în ciuda rezistenței aparente a corneei . „Este important să respectăm și să luăm măsurile de precauție adecvate”, spune Miner şi continuă: Putem afla că acoperirea ochilor nu este necesară pentru a proteja împotriva infecției, dar studiile noastre sunt doar la început”, a concluzionat cercetătorul.

Constatările au fost publicate în Cell Reports.