Avertismenul unui medic psiholog: „Noul coronavirus provoacă o epidemie psihică”

Avertismenul unui medic psiholog: „Noul coronavirus provoacă o epidemie psihică”

Stresul continuu în care lucrează cadrele medicale implicate în combaterea pandemiei cu noul coronavirus poate provoca consecințe extrem de grave asupra psihicului, iar în unele cazuri duce la sinucidere.

Psihologul Mirela Zivari atrage atenția asupra acestor problem cu care se confruntă cadrele medicale, comentând sinuciderea unui asistent medical din Oradea. Acesta lucra în cadrul Unităţii de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Clinic Judeţean şi și-a pus capăt zilelor chiar în ziua în care a aflat că a contactat infecția cu noul coronavirus.

Medicul psiholog atrage atenţia asupra stresului continuu în care lucrează corpul medical, încă de la începutul pandemiei , și care duce, în multe cazuri la sinucidere.

„În spatele epidemiei de SARS-CoV-2 există şi o epidemie psihică şi foarte multe cazuri de suicid în rândul cadrelor medicale, nu numai în România, ci în întreaga lume. E vorba de persoane care au, cu siguranţă, o vulnerabilitate, şi care în urma expunerii continue la o situaţie de stres - pentru că lupta cu virusul se vede altfel din interiorul sistemului medical - pot ajunge la un astfel de gest”, a explicat Mirela Zivari, conform Antena 3.

Ne puteți urmări și pe Google News

E a precizat că toate atacurile asupra cadrelor medicale, venite din partea unor oameni care nu cred au efecte grave asupra psihicului acestora.

„Oamenii din sistemul medical au nevoie de suportul celor din jur, au nevoie de zile libere, pentru că nu şi-au mai luat concediu de 7 luni. E nevoie să li se asigure consiliere psihologică şi să fie ascultaţi (...) Ei trăiesc sub presiunea faptului că se pot infecta şi că îi pot infecta pe alţii (...) Mulţi dintre noi şi-au pus această întrebare şi trăiesc într-o continuă angoasă până la aflarea rezultatului testelor”, a spus psihologul.

Potirivit spuselor sale, toate aceste emoții amestecate, produse, pe de-o parte de cei care contestă existența viruslui, iar pe de altă parte suferințele celor care au trecut prin boală și care au îndurat suferințe de neimaginat, afectează psihicul celor implicați în lupta cu COVID-19.

Moartea unui asistent medical

Asistentul medical, în vârstă de 40 de ani, din Oradea, s-a sinucis în ziua în care a aflat că s-a infectat cu noul coronavirus. El a fost găsit spânzurat în propria locuință, desi apropiații îl cunoșteau drept un tip optimist, dispus să ajute pe ceilalți.

Moartea sa i-a impresionat pe cei apropiați care au ținut să-și prezinte mesajele de condoleanțe pe rețelele de socializare:

„Un om şi un coleg extraordinar”, „Un optimist, întotdeauna cu un zâmbet, cu o vorbă bună”, „Ne va lipsi, dar îl vom simți aproape pt totdeauna”.

Nu este primul caz de sinucidere în rândul personalului medical, în perioada pandemiei, iar psihologii avertizează că nu va fi nici ultimul.