Descoperirea a fost făcută din împrejurimile oraşului Guadalajara, în vestul Mexicului, a informat duminică biroul procurorului statului Jalisco. Cercetările efectuate în groapa comună localizată joi au permis ”să se extragă resturile a 25 de persoane neidentificate, precum şi cinci saci în care se presupune că ar putea fi alte resturi umane”, a afirmat instituţia într-un comunicat.

Ancheta a fost declanșată după ce locuitorii din zonă au anunțat că un câine a găsit oase în interiorul unei ferme abandonate dintr-un cartier defavorizat al municipalităţii El Salto. Cu ajutorul pompierilor şi a câinilor specializaţi, lucările de explorare au început joi. Autoritățile spun că săpăturile vor continua în următoarele zile ”până când anchetatorii vor exclude prezenţa a noi dovezi în fermă”.

Aproximativ 115 corpuri în cel puţin zece gropi comune au fost descoperite de la începutul anului în statul Jalisco. Acest stat din vestul ţării cunoaşte o violenţă tot mai mare de peste cinci ani din cauza prezenţei în zonă a puternicului cartel al drogurilor Jalisco Nueva Generacion. Violenţele au crescut în ultimii trei ani, potrivit autorităţilor, pe fondul rivalităţii cu alte grupări criminale din statul vecin Guanajuato în traficul de combustibil furat.

Nici pandemia de coronavirus nu a întrerupt violenţele din Mexic. Un număr de 3.000 de asasinate şi 78 femei ucise au fost înregistrate în martie, potrivit statisticilor oficiale. Acesta este cel mai grav bilanţ lunar de la instalarea la putere a preşedintelui Andrés Manuel Lopez Obrador, ales în 2018. Pe de altă parte, peste 60.000 de persoane sunt date dispărute.

Sursa: Agerpres.ro