Evenimentul Zilei > International > Descoperire arheologică spectaculoasă. Misterul peșterii amprentelor umane
Descoperire arheologică spectaculoasă. Misterul peșterii amprentelor umane

Descoperire arheologică spectaculoasă. Misterul peșterii amprentelor umane

Civilizația Maya din America centrală și de Sud continuă să-i fascineze pe istoricii interesați de perioada precolumbiană.

Noua descoperire arheologică aruncă o rază de lumină asupra unui ritual straniu prin care treceau mayașii cel mai probabil în timpul pubertății.
Sute de astfel de amprente decorează pereții unei peșteri misterioase.


Putin e disperat! A început “Războiul Apei”. De la pietre aruncate s-a ajuns la ciocniri armate cu morți și răniți


Acestea este situată în apropierea vârfului nordic al peninsulei Yucatan din Mexic, unde se află și piramidele faimoase ale unor centre precum Uxmal și Chichen Itza. Peștera se găsește la o adâncime de aproximativ 10 metri sub un copac ceiva uriaș, pe care Maya îl consideră sacru.

Ritual de inițiere

Analizând dimensiunile acestor amprente, arheologul Sergio Grosjean crede că acestea au fost realizate de copii, pe măsură ce au intrat în pubertate. Arheologul spune că faptul că unele amprente sunt negre și altele roșii oferă un indiciu pentru semnificația lor.
„Ei și-au imprimat mâinile pe pereți în negru … ceea ce simboliza moartea, dar asta nu însemna că vor fi uciși, e vorba, mai degrabă, de moarte dintr-o perspectivă ritualică”, spune arheologul Sergio Grosjean.


Tentativă de asasinat asupra președintelui. Europa se zguduie! „Aveam trei obiective de atins”

„Ulterior, acești copii și-au întipărit mâinile în roșu, ceea ce era o referință la război sau la viață”, a adăugat el.
Printre artefactele maya găsite în peștera misterioasă se află o față sculptată și șase sculpturi în relief pictate, care datează între 800-1.000 d.Hr., o perioadă în care seceta severă a lovit regiunea. Această perioadă extrem de grea ar fi putut contribui la abandonarea bruscă a marilor orașe. Perioada e cunoscută printre experți ca fiind sfârșitul perioadei de înflorire a vechilor Maya, când marile orașe din sudul Mexicului actual și din America Centrală au prosperat și au acumulat cunoștințe avansate în domeniul matematicii, astronomiei și artă.

Urmașii mayașilor

Primele așezări Maya datează de aproape 4.000 de ani, dar existau încă centre mari când au ajuns aici cuceritorii spanioli la începutul anilor 1500.
Câteva milioane de mayași continuă să trăiască în comunități împrăștiate în sud-estul statelor mexicane, precum Chiapas și Campeche, dar și în Guatemala și Belize, scrie ziarul israelian Jerusalem Post.

“Imperiul” african al lui Macron se prăbușește. “Jocul murdar” al președintelui Franței