Evenimentul Zilei > EVZ Special > Deputat condamnat în România, făcut scăpat de Budapesta. Fugarul solicită casarea sentinței
Deputat condamnat în România, făcut scăpat de Budapesta. Fugarul solicită casarea sentinței

Deputat condamnat în România, făcut scăpat de Budapesta. Fugarul solicită casarea sentinței

Fostul deputat UDMR Olosz Gergely, care a fost condamnat în România la trei ani de închisoare pentru corupție și a fugit în Ungaria, a fost lăsat în libertate de justiția maghiară, scrie publicația Atlatszo.

În fapt, supravegherea judiciară penală temporară a fostului parlamentar UDMR s-a întrerupt, pentru că acesta a solicitat casarea sentinței în România.

Astfel, Tribunalul din Budapesta a suspendat procedura de preluarea executării pedepsei cu închisoarea a lui Gergely Olosz în cadrul ședinței publice din 3 decembrie 2019, după cum a declarat departamentul de presă al tribunalului ca răspuns la întrebarea de la Átlátszó Erdély, referitoare la extrădarea lui Gergely Olosz.

Suspendarea a fost propusă de Procuratura Generală din Budapesta – și anume cu motivul că în România sunt în prezent două proceduri deschise: inculpatul a solicitat casarea sentințelor prin care a fost condamnat definitiv, iar în aceste cazuri instanţa încă nu s-a pronunțat, potrivit răspunsului oficial.

Ca urmare a acestei decizii luate de organele din Budapesta, supravegherea judiciară penală temporară a fostului parlamentar UDMR s-a întrerupt, adică el se află în libertate.

Gergely Olosz a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justiție la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență în 20 decembrie 2018. De asemenea, s-a ordonat confiscarea a 384 de mii de euro și a 400 de mii de lei de la Gergely Olosz, precum și punerea sub sechestru a completei averi.

Conform DNA, în perioada noiembrie 2010 – februarie 2011, Olosz Gergely şi-a folosit influenţa, astfel cum a fost cumpărată de o grupare condusă de omul de afaceri Ion Bîrcină, pe lângă o persoană cu funcţie de decizie din cadrul Ministerului Agriculturii pentru a o determina să facă anumite acte prin care să favorizeze interesele comerciale ale grupului Bîrcină legate de investiţii din fonduri europene pe direcţia Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit şi Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură.

În 27 decembrie 2018 s-a emis un ordin european de reținere pe numele lui. Poliția din Ungaria l-a reținut pe fugar în data de 13 martie 2019.

El are o relație foarte bună cu președintele partidului KDNP, Zsolt Semjén. Fugarul Olosz Gergely a fost găzduit în Ungaria la proprietatea unui om de afaceri din Abony, scrie  g4media.ro.