Evenimentul Zilei > Actualitate > Departe de turneul final din 2020. Viitorul european al naționalei României este sumbru
Departe de turneul final din 2020. Viitorul european al naționalei României este sumbru

Departe de turneul final din 2020. Viitorul european al naționalei României este sumbru

„Tricolorii” au făcut instrucție cu Lituania, un adversar modest, de care a trecut la scor de neprezentare. Însă, prima reprezentativă are șansea utopice de-a câștiga grupa, chiar și în cazul în care se impune în Muntenegru. Drumul spre Euro 2020 este întortocheat și plin de obstacole.

România n-a avut probleme în jocul cu Lituania, disputat, sâmbătă seara, la Ploiești, în Grupa a 4-a celei de-a 3-a serii valorice din Liga Națiunilor.

„Tricolorii” s-au impus cu 3-0, goluri marcate de George Pușcaș (7) – prima naționala de seniori – Claudiu Keșeru (47) și Nicolae Stanciu (65).

În aceeași grupă, Serbia a învins Muntenegru, la Belgrad, scor 2-1. Mâine se dispută ultima etapă a campaniei: România evoluează în deplasare, în Muntenegru (ora 21.45, în direct la Pro TV), Serbia va primi vizita Lituaniei.

 

Sârbii nu mai pot pierde prima poziție

Clasamentul arată astfel: 1. Serbia 11p, 2. România 9p, 3. Muntenegru 7p, 4. Lituania 0p. Așadar, chiar dacă se vor obține 3 puncte la Podgorica, naționala lui Cosmin Contra are șanse minuscule să câștige grupa și să promoveze în seria a a 2-a valorică. Și asta pentru că, foarte probabil, sârbii nu se vor împiedica de lituanieni (5 înfrângeri în 5 meciuri).

 

Nu mai putem retrograda

Vestea bună este că naționala României nu poate retrograda în a 4-a serie valorică decât dacă ar pierde la opt goluri diferență în Muntenegru. Vestea proastă este legată de șansele de calificare la Euro 2020, competiție la care Bucureștiul va găzdui patru partide. România ar trebui să se regăsească printre naționalele cel mai bine clasate pe locul secund din a 3-a serie valorică. Asta pentru a prinde play-off-ul de patru echipe, din care una singură va mai ocupa un loc la Euro. Dacă Serbia se califică din preliminariile clasice, România nu intră automat în play-off doar fiindcă provine din grupa Serbiei.

 

Suntem la mâna jocului rezultatelor

Meciul de mâine seară este extrem de important. Pentru ca oamenii lui Contra să intre în preliminariile clasice în a 3-a urnă valorică, România ar trebui să fie între primele două formații dintre cele patru ocupante de loc secund în a 3-a serie valorică. „Tricolorii” mai au nevoie de un context foarte favorabil pentru a ajunge la Euro 2020.

 

„Minuni au mai fost în fotbal, este posibil și acum”

Este important ca una dintre cele patru câștigătoare ale grupelor din eșalonul al 3-lea să se califice la turneul final în preliminariile clasice.

Cosmin Contra, selecționerul echipei naționale, mai păstrează de doi bani speranțe pentru câștigarea grupei.

„Minuni au mai fost în fotbal, este posibil și acum… Dacă Lituania aleargă așa cum a făcut-o în seara asta, cine știe, de ce nu? În Muntenegru putem obține un rezultat de egalitate dacă mergem să caștigăm. Asta trebuie sa fie atitudinea”, a declarat „Guriță”.

 

Ianis a devenit al doilea internațional al familiei Hagi

Ianis Hagi (foto) a debutat pentru echipa națională în meciul câștigat sâmbătă seara, de România, contra Lituaniei (scor 3-0). Jucătorul celor de la FC Viitorul l-a înlocuit pe Nicolae Stanciu în minutul 68, iar Gheorghe Hagi, tatăl său, a declarat că este foarte fericit. „Este doar un debut și atât momentan pentru Ianis. Eu sunt extrem de fericit. În viitor vom vedea ce va fi. Eu o să fiu împlinit când văd că devine cel mai bun. Căpitan și lider. E un gând, o dorință, la fel cum are fiecare părinte”, a spus Gheorghe Hagi la Digi Sport.