Evenimentul Zilei > International > Departamentul de Justiție a renunțat la cazul Flynn. Gestul echivalează cu recunoașterea „Statului Paralel”
Departamentul de Justiție a renunțat la cazul Flynn. Gestul echivalează cu recunoașterea „Statului Paralel”

Departamentul de Justiție a renunțat la cazul Flynn. Gestul echivalează cu recunoașterea „Statului Paralel”

Departamentul de Justiție a renunțat joi la inculparea lui Michael Flynn, fostul consilier pentru securitate națională al lui Donald Trump, anunță Associated Press.

Flynn a pledat vinovat în decembrie 2017, pentru că ar fi făcut mărturii false în fața FBI, într-o audiere din 24 ianuarie 2017.

Decizia Departamentului de Justiție (DJ) survine după ce a descoperit documente FBI legate de investigația lui Flynn care dovedesc că Biroul Federal i-a întins acestuia o capcană care să-l împingă spre sperjur.

Generalul Locotenent în retragere Michael Flynn a rupt tăcerea pe 29 ianuarie 2020, afirmând într-o plângere în instanță că nu a mințit FBI și că „regretă” că a pledat vinovat.

El a precizat că a acceptat acordul de a pleda vinovat deoarece procurorii l-au amenințat că îl pun sub învinuire pe fiul său.

FBI a respins pe 4 ianuarie 2017 un memorandum care recomanda închiderea anchetei de contrainformații că Flynn ar fi fost agent rus.

Peter Strzok, adjunctul șefului contrainfornațiilor, a intervenit personal pentru a păstra cazul deschis.

De asemenea, procurorii le-au predat avocaților lui Flynn o notă scrisă de mână, din 24 ianuarie 2017, în care Bill Priestap, șeful departamentului de contrainformații al FBI, afirma că scopul audierii consilierului pentru securitate națională era de a-l determina să mintă.

Brandon Van Grack, procurorul șef de caz în dosarul Flynn, a anunțat că Departamentul Justiției renunță la dosar.

Retragerea din acest caz a DJ reprezintă o recunoaștere implicită a faptului că FBI a făcut poliție politică și că a fost vorba de o acțiune tipică de poliție politică.

Retragerea DJ este doar primul pas într-o avalanșă de evenimente care se anunță. Acțiunile FBI de compromitere a lui Flynn, începând cu directorul James Comey, adjunctul acestuia, Bill Priestap, și cu Peters Strzok sunt infracțiuni penale.

Într-un an electoral, evenimentele ce urmează capătăt o încărcătură politică și mai mare.