Evenimentul Zilei > Actualitate > Denunţurile Alinei Măgureanu: „Fostul șef al SRI şi soţia primeau bani de la Irina Socol, fosta șefă a Siveco” în schimbul unor intervenţii la autorităţile statului
Denunţurile Alinei Măgureanu: „Fostul șef al SRI şi soţia primeau bani de la Irina Socol, fosta șefă a Siveco” în schimbul unor intervenţii la autorităţile statului

Denunţurile Alinei Măgureanu: „Fostul șef al SRI şi soţia primeau bani de la Irina Socol, fosta șefă a Siveco” în schimbul unor intervenţii la autorităţile statului

Unul dintre cele șapte denunțuri depuse la DNA de Alina Măgureanu, fosta noră a lui Virgil Măgureanu, se referă la dosarul Siveco. Avocata Irinei Socol, șefa companiei abonate la contracte cu statul, l-ar fi avertizat pe Virgil Măgureanu că urmează să fie audiat în acest dosar, informează digi24.ro.

Mai mult, fostul șef al SRI și soția sa ar fi primit bani de la Irina Socol în schimbul intervenții făcute pentru a facilita companiei câștigarea de licitații, se arată în denunț.

După vizita avocatei Irinei Socol, Virgil Măgureanu „a ordonat celor două salariate ale sale să caute toate actele referitoare la tranzacţiile efectuate cu SIVECO SA în decursul anilor şi să le completeze, astfel încât să se creeze aparenţa unor tranzacţii legale între cele două societăţi. Din discuţiile pe care le-am purtat cu cele două salariate ale lui Măgureanu Virgil a rezultat faptul că ProRomania Consult nu a prestat real nici un fel de activitate în folosul SIVECO SA care să justifice respectivele plăti şi, de asemenea, că Măgureanu Virgil şi Măgureanu Maria primeau frecvent şi alte sume mari de bani cash de la Socol Irina în schimbul unor intervenţii făcute la diverse autorităţi ale statului în vederea facilitării câştigării de licitaţii”, se arată în denunț.

Mai mult, Alina Măgureanu spune că a fost de față când s-au făcut astfel de plăți: „Am şi asistat în câteva rânduri, când mă aflăm împreună cu soţul meu în casa socrilor mei, la efectuarea unor astfel de plăţi. Nu îmi mai aduc aminte cu precizie la ce instituţii au fost făcute intervenţiile solicitate de Socol Irina şi la care asistasem involuntar la discuţiile dintre ea şi Măgureanu Virgil, cu excepţia celei făcute în cursul anului 2002-2003 în vederea livrării unor programe de calculator pentru Primăria Municipiului Bucureşti şi unde Socol Irina a solicitat aranjarea licitaţiei, prin eliminarea firmei Intrarom, şi ulterior a insistat pentru urgentarea efectuării plăţilor deşi, spunea ea, programele nu prea funcţionau. Am cunoştinţă de faptul că Măgureanu Virgil a discutat direct cu Băsescu Traian în legătură cu rezolvarea acestor aspecte, lucru care l-a povestit în cursul întâlnirilor cu Socol Irina, iar aceasta a fost extrem de satisfăcută de rezolvarea rapidă a problemelor de la Primăria Bucureşti”.

Avocata Irinei Socol, Lucia Mușat, este în relații strânse cu familia Măgureanu. De altfel, spune fosta noră a acestora, Virgil Măgureanu a fost cel care i-a recomandat-o Irina Socol pe avocată.

Irina Socol a fost condamnată în vara anului trecut la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală, însă decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă.

Anchetatorii au descoperit operaţiuni fictive, în valoare de 10 milioane de euro, prin intermediul a 50 de firme.

La începutul anilor '90, Irina Socol a fondat compania Siveco România, care a devenit cel mai mare producător autohton de soft. (Sursa: digi24.ro)