Evenimentul Zilei > Actualitate > News Alert. Plângere penală împotriva lui Raed Arafat, în cazul Colectiv
News Alert. Plângere penală împotriva lui Raed Arafat, în cazul Colectiv

News Alert. Plângere penală împotriva lui Raed Arafat, în cazul Colectiv

Rudele victimelor din clubul Colectiv depun, marți, plângere penală împotriva fostului ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, dar și împotriva secretarului de stat Araed Arafat.

Plângerile vor fi înaintate Parchetului General de pe lângă Curtea de Casație și Justiție.

În urma incendiului din Colectiv din noaptea de 30 octombrie 2015, 64 de oameni au murit şi alte 147 de persoane au fost rănite.

În octombrie, procurorii militari din DNA au dispus trimiterea în judecată a Antoninei Radu şi a lui George Petrică Matei, la data faptelor ofiţeri-inspectori de prevenire cu gradul de căpitan în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti – Ilfov, în dosarul Colectiv.

Ei sunt acuzaţi de DNA de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, şi uzurpare a funcţiei, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. În anchetă sunt 248 de victime care cer sume uriaşe drept despăgubiri.

Acesta este al doilea dosar privind moartea a 64 de oameni şi rănirea altor peste 100 în tragedia din clubul Colectiv. Primul dosar a ajuns deja la judecători. În total sunt şapte persoane acuzate: cei trei acţionari ai clubului colectiv, patronii companiei de efecte pirotehnice şi doi artificieri. Despăgubirile cerute se ridică la peste 212 milioane de euro şi peste 51 de milioane de lei. Sunt peste 200 de persoane, 11 spitale şi alte cinci instituţii care s-au constituit parte civilă.

În dosarul mare, au fost trimise în judecată șase persoane – cei trei acționari ai clubului, patronii firmei de pirotehnie și unul dintre angajații acestei firme, cel care a montat artificiile.

Procurorii mai au în lucru un dosar care îl privește pe cel de-al doilea angajat al firmei de pirotehnie, care a fost rănit în incendiu și a stat câteva luni în spital.

În urma incendiului din seara de 30 octombrie 2015 și-au pierdut viața 64 de persoane.