Evenimentul Zilei > Social > Exclusiv. Demeter Andras, nominalizat de UDMR secretar de stat la Ministerul Culturii. A scăpat de interdicția instanței
Exclusiv. Demeter Andras, nominalizat de UDMR secretar de stat la Ministerul Culturii. A scăpat de interdicția instanței

Exclusiv. Demeter Andras, nominalizat de UDMR secretar de stat la Ministerul Culturii. A scăpat de interdicția instanței

Actorul Demeter Andras Istvan (51 de ani), fost președinte director general al Societății Române de Radiodifuziune a fost nominalizat de UDMR pentru postul de secretar de stat la Ministerul Culturii. Există o problemă: are interdicție de a ocupa funcții publice, dată de instanță.

Angajatul TVR în acest moment, ca director al Casei de Producție, Demeter Andras se pregătește să-și părăsească postul pentru funcția propusă de liderii UDMR.

Demeter Andras a mai fost secretar de stat în Ministerul Culturii între anii 2007-2009, apoi consilier personal al ministrului, între 2009-2010. Anterior, acumulase experiență în anii 2005-2006, când a ocupat postul de director general în Ministerul Culturii.

Actorul este și regizor, dar a absolvit și Facultatea de Drept la Universitatea „Tibiscus” din Timișoara în 2008. Are și un masterat în managementul cultural, făcut la Dijon, în Franța.

A fost cel mai tânăr director al unei instituții publice atunci când, în 1993, a devenit directorul Teatrului de Stat “Csiky Gergely” din Timișoara.

Demeter Andras, nominalizat de UDMR secretar de stat la Ministerul Culturii

În anul 2010, după ce acumulase experiență profesională și politică, a devenit membru în Consiliul de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune, iar apoi președinte director general al Societății Române de Radiodifuziune, în perioada 2012-2014.

După plecarea de la radio, Demeter Andras a fost numit director al Casei de Producţie a Televiziunii Române, unde activează și în prezent, până își va lua în primire postul propus de UDMR, la Ministerul Culturii.

Este colaborator al Teatrului de Operetă și Musical „Ion Dacian”, unde poate fi urmărit în spectacolele de musical.

Actorul are o fiică cu actrița Maia Morgenstern, dar nu au fost niciodată căsătoriți.

Demeter Andras. Un dosar penal care îi ridică probleme

Demeter Andreas a fost declarat în stare de conflict de interese de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) în 2014, decizie confirmată definitiv în noiembrie 2017 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În vara lui 2020, ANI a precizat oficial că Demeter Andras Istvan nu mai poate ocupa o perioadă de timp  “o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor Legii nr.176/2010”.

Cităm din comunicatul ANI:

„Precizăm faptul că, domnul DEMETER Andras Istvan se află sub interdicţia de a mai ocupa, pentru o perioadă de 3 ani, o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor Legii nr.176/2010, interdicţie reglementată de dispoziţiile art. 25 alin (2) al Legii nr.161/2003.

În baza dispoziţiilor art. 23 din Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, pentru modificarea şi completarea Legii nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, precum şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative, cu modificările şi completările ulterioare, Agenţia Naţională de Integritate a formulat acţiune în constatarea nulităţii absolute a actelor juridice şi administrative încheiate de către DEMETER Andras Istvan cu încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese, cauza aflându-se pe rolul Curţii de Apel Bucureşti”.

Cei 3 ani de interdicție, dați de instanță în anul 2017 pentru o incompatibilitate, au trecut. La timp pentru ca Demeter Andras Istvan să poată ocupa o nouă funcție și o nouă demnitate publică.