Evenimentul Zilei > International > Defrișările ilegale au atins proporții epice Brazilia. O suprafață echivalentă cu un milion de terenuri de fotbal a fost pierdută în doar un an
Defrișările ilegale au atins proporții epice Brazilia. O suprafață echivalentă cu un milion de terenuri de fotbal a fost pierdută în doar un an

Defrișările ilegale au atins proporții epice Brazilia. O suprafață echivalentă cu un milion de terenuri de fotbal a fost pierdută în doar un an

Între august 2017 și iulie 2018, defrișările au crescut cu aproape 14%, mai precis 7900 de kilometri pătrați de pădure, potrivit unei instituții guvernamentale de investigații speciale din Brazilia.

"Este vorba de o suprafață defrișată echivalentă cu peste un milion de terenuri de fotbal în doar un an", a declarat domnul Marcio Astrini, coordonatorul de relații publice al Greenpeace Brazilia. "În fiecare an, aflăm informații potrivit cărora pădurea este defrișată brutal. Este o crimă!"
Domnul Astrini a spus că lucrurile s-ar putea înrăutăți dacă președintele ales, Jair Bolsonaro, își va ține promisiunea de a limita legile referitoare la protecția mediului.
Nominalizarea doamnei Tereza Cristina în funcția de Ministru al Agriculturii, de către Bolsonaro, a provocat îngrijorări suplimentare, deoarece aceasta conduce lobby-ul oamenilor de afaceri din agricultură în Congres și susține defrișarea unei zone și mai mari pentru a face loc pășunilor și terenurilor agricole.
Între 2004 și 2012, ritmul despăduririlor a scăzut în Brazilia datorită controalelor impuse atât la nivel guvernamental, cât și de către sectorul privat.

Totuși, în prezent, președintele Bolsonaro a declarat că va "renunța la ariile protejate, la rezervațiile indigenilor și va reduce atribuțiile autorităților de a inspecta și pedepsi infracțiunile referitoare la mediu", potrivit lui Astrini.
"Dacă va face toate acestea, dacă va reduce capacitatea autorităților de a pedepsi infracțiunile, despăduririle în Amazon ar putea ajunge la un nivel de neimaginat", a declarat Astrini.