„Admite apelul declarat de inculpata Smocot Elena Roxana, împotriva sentinței penale nr. 41 din 23.02.2016 pronunțată de Tribunalul Vaslui în dosarul nr. 2233/89/2015, sentință pe care o desființează în parte. Rejudecând cauza: Reduce cuantumul pedepsei principale aplicată inculpatei Smocot Elena Roxana prin sentința penală apelată pentru săvârșirea infracțiunii de omor calificat (…) de la 18 (optsprezece) ani închisoare la 15 (cincisprezece) ani închisoare. (…) Definitivă.”, se arată în minuta deciziei.

Iniţial, femeia a fost condamnată la 18 ani de închisoare pentru comiterea infracţiunii de omor calificat, de magistraţii de la Tribunalul Vaslui.

În timp ce soţul se afla la muncă, femeia în vârstă de 27 de ani şi-a lovit copilul nou-născut cu o violenţă extremă, apoi l-a despicat cu o bucată de teracotă, l-a eviscerat şi l-a pus într-o pungă, în cada locuinţei. Martori la scenele violente au fost fiul mai mare al femeii, în vârstă de 4 ani, şi nepotul acesteia, de 7 ani.

Procurorul de caz, Alice Ruja, declara, în momentul desfăşurării anchetei, că nu a mai întâlnit în întreaga sa carieră un caz atât de violent.

Femeia era cunoscută cu afecţiuni psihice, ea fiind internată la Secţia de Psihiatrie a Spitalului de Urgenţă „Elena Beldiman” din Bârlad în 2010 şi în 2012. În urma unei expertize medicale, s-a stabilit că, în momentul comiterii faptei, femeia suferea de o tulburare schizoafectivă şi era vulnerabilă pe fondul unei depresii postpartum.