Defecțiune majoră la sistemul de comunicații 112. Probleme și la mesajele RO-Alert

Defecțiune majoră la sistemul de comunicații 112. Probleme și la mesajele RO-Alert 112. Sursa foto: Dreamstime.com

O defecțiune majoră la nivel național a avut loc la sistemul de comunicații 112, în cursul zilei de luni, potrivit unor surse din sistem.

Între timp, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a confirmat că rețeaua internă de telefonie interurbană din municipiul București a fost restabilită, iar toate serviciile de comunicații funcționează în mod normal.

De asemenea, transmiterea mesajelor de avertizare către populație prin sistemul RO-Alert se desfășoară fără probleme.

Defecțiune la nivel național la sistemul de comunicații 112

Problema a avut un impact semnificativ asupra capacității de coordonare și de răspuns a Unităților de Primiri Urgențe (UPU) și a Serviciilor de Ambulanță Județene (SAJ), care nu au putut contacta în mod eficient autoritățile și alte instituții prin acest sistem.

Ne puteți urmări și pe Google News

STS ar fi confirmat intern defectarea sistemului, înainte să vină cu o reacție oficială.

Potrivit precizărilor, apelurile de urgență către numărul 112 au funcționat în schimb fără probleme, permițând cetățenilor să solicite ajutor în situații de urgență.

Poliție, pompieri

112. Sursa foto: arhiva EVZ

Pentru comunicarea internă și coordonarea la nivel teritorial, s-a recurs însă la telefoanele mobile și fixe.

Precizările STS

Inițial, STS a informat că a fost raportată o defecțiune la un echipament care deservește o rețea internă de telefonie interurbană folosită pentru colaborarea între instituțiile publice din București, iar o echipă tehnică a STS a intervenit pentru înlocuirea acestuia și restabilirea serviciului de comunicații.

„Menționăm că sunt activate soluții de comunicații de back-up prin rețele redundante, care pot asigura comunicații securizate pentru beneficiarii afectați. Astfel, sunt disponibile atât rețeaua telefonică IP a 112, cât și prin rețeaua de radiocomunicații TETRA”, potrivit unui comunicat.

De asemenea, a fost afectată și interfața de la nivelul IGSU care permite transmiterea mesajelor RO-Alert.

Deși această funcționalitate nu a mers pentru ceva timp, sistemul de avertizare a populației s-a realizat prin tehnologia cellbroadcast, care a fost funcțional prin interfața redundantă a STS, potrivit precizărilor.