Premieră europeană, în România. Apelurile la 112, localizate instant

Premieră europeană, în România. Apelurile la 112, localizate instant Sursa foto: Arhiva EvZ

Situațiile de urgență vor fi gestionate mai bine, spun autoritățile. Președintele Iohannis a promulgat legea care prevedere localizarea mai eficientă a apelurilor la 112. Astfel, ariile de localizare a poziției vor fi restrânse de până la 25 de ori, ceea ce înseamnă că apelantul aflat în pericol ar putea fi găsit mai ușor.

Apelurile la 112 vor fi localizate mult mai rapid. Nu contează modelul de telefon

Telefon, SMS, pașapoarte

Sursa foto: Dreamstime.com

Noua configuraţie de localizare a apelurilor la 112  vor  permite arii mult mai restrânse, cu precizii de localizare de ordinul zecilor sau sutelor de metri, în funcţie de tehnologia de comunicaţii mobile utilizată. Astfel, localizarea cu precizie a apelului la 112 se va realiza atât din telefonul mobil, cât şi din reţea, prevede actul normativ promulgat de președintele Iohannis.

Prin urmare, datele care indică aria geografică probabilă în care se află echipamentul terminal al unui utilizator de telefonie mobilă vor fi determinate cu mai multă precizie. Informațiile  transmise către  Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență(SNUAU) în format geodezic şi ca figură geometrică,  sunt rezultate prin aplicarea metodelor standardizate de localizare la nivel de reţea de către furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice mobile”.

Aceasta este o metodă de localizare mai precisă, dar depinde de accesul telefonului la servicii de SMS sau Internet. Aplicația Apel 112 vă este utilă dacă sunați la numărul de urgență 112 prin intermediul acesteia: vorbiți cu operatorul STS din cadrul Serviciului de urgență 112, iar poziția geografică este transmisă automat către Sistemul 112.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum localizează STS apelurile la STS. Ce se întâmplă când nu avem internet

112

Sursa foto: Dreamstime.com

Dacă nu aveți internet când sunați la 112, îi puteți spune operatorului coordonatele geografice afișate de aplicație, iar el va transmite poziția comunicată agențiilor specializate de intervenție. O altă soluție de localizare este Geolocation 112. Operatorul STS vă trimite un link prin SMS, iar, după ce îl accesați, telefonul transmite către Sistemul 112 coordonatele locului în care vă aflați”, conform sursei citate.