Klaus Iohannis și-a ales viitoarea reședință. În vilă s-a investit o sumă uriașă pentru modernizare

Klaus Iohannis și-a ales viitoarea reședință. În vilă s-a investit o sumă uriașă pentru modernizare Vila de pe Bulevardul Aviatorilor. Sursă foto: Arhivă EVZ

Klaus Iohannis este, putem spune fără teamă de a greși, președintele care a profitat cel mai mult de pe urma funcției sale. A spus-o presa, adversarii săi politici, dar am constatat-o cu toții. Actualul șef al statului s-a bucurat de toate privilegiile pe care i le-a conferit poziția sa.

Klaus Iohannis se pregătește să-și încheie mandatul de președinte. Și cât mai deține puterea, caută să-și aranjeze viitorul. Nu mai este un secret pentru nimeni că-și dorește, în continuare o viață plină de privilegii. Șeful statului vizează o poziție importantă la nivel european. Și tocmai a fost propus de Guvern, pentru șefia NATO.

Klaus Iohannis își pregătește vila de protocol

Conform legii, la finalul mandatului, președinții României continuă să se bucure de anumite privilegii. Astfel, peste câteva luni, Klaus Iohannis va primi, din partea statului, o vilă de protocol, în care va locui până la moarte, pază asigurată de SPP și indemnizație de fost președinte.

Președintele și-a ales deja vila în care dorește să locuiască după ce-și va finaliza mandatul. Este fostul sediu al Partidului Național Liberal și al ALDE de pe Bulevardul Aviatorilor numărul 86 din București. Vila se află în proprietatea RAAPPS. Iar potrivit unor surse, se lucrează din greu pentru a fi transformată în locuință individuală.

Ne puteți urmări și pe Google News

Amenajările și renovarea trebuie să se încheie până la finalul lunii decembrie, Klaus Iohannis va preda mandatul viitorului președinte. Conform G4media, care a citează surse politice, lucrurile au fost puse în mișcare. Iar lucrările sunt estimate la o sumă imensă, 45 de milioane de lei, aproximativ 9 milioane de euro. Bani cu care s-ar putea construi un ditai palatul.

Când vine vorba despre Klaus Iohannis, nici un efort este prea mare și nici o cheltuială nu este de prisos. Șeful statului trebuie să se bucure, așa cum s-a bucurat în cei zece ani petrecuți la Cotroceni, de tot confortul.

președintele României

Președintele României Sursa foto: Arhiva EVZ

Pregătirile se fac în cel mai mare secret

Regia Autonomă „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat”, care administrează imobilul și contractul de lucrări a refuzat să dea detalii pe marginea subiectului. Aceasta chiar dacă este vorba despre bani publici. La fel și Administrația Prezidențială a refuzat să dea detalii despre cheltuielile cu deplasările lui Klaus Iohannis.

Lucrurile sunt atât de secrete, încât procedura de licitație nu a fost înscrisă nici măcar pe portatulul guvernamental de achiziții publice, SICAP.

În extrasul de Carte Funciară al clădirii a fost notat pe 26 iulie 2023 faptul că Primăria Generală a autorizat executarea unor „lucrări de construire pentru: remodelare interioară și exterioară, schimbarea destinației construcției în locuință individuală din clădire birouri/sediu partid, construcții anexe, cu toate instalațiile interioare aferente, împrejmuire, utilități”.

Tot din extrasul de Carte Funciară reiese că proprietatea este amplasată pe un teren de 1.110 mp și constă din trei imobile: clădire birouri (S+P+1E) cu suprafața construita la sol de 475 mp și suprafață construită desfășurată de 1.265 mp, un garaj cu suprafața construită desfășurată de 43 mp și o cabină poartă cu suprafața de 23 mp.

Palatul Cotroceni

Palatul Cotroceni. Sursa foto. EVZ

Klaus Iohannis, un privilegiat al sistemului

Anterior, la începutul lunii ianuarie s-au vehiculat mai multe speculații conform cărora, președintele urma să primească un alt imobil. Este vorba despre o clădire situată pe stada Gogol, în apropierea vilei fostului președinte Traian Băsescu. Ulterior, atât site-ul Recorder, cât și G4media au relatat despre clădirea din Aviatorilor.

Conform legii, foștii președinți au dreptul să primească o reședință oficială în care să locuiască până la moarte. Înainte de Klaus Iohanis, lui Traian Băsescu i s-a repartizat o vilă de pe strada Gogol din București. Și aici au avut loc lucrări de reabilitare, însă costurile au fost mult mai mici.  Renovarea imobilului a costat undeva la aproximativ 300.000 de euro.