Marea schimbare pentru alegerile din România. Totul a fost stabilit

Marea schimbare pentru alegerile din România. Totul a fost stabilit Alegeri. Sursa foto: Dreamstime.com

Comisia juridică a Senatului a dat aviz favorabil pe un proiect legislativ prin care parlamentarii au devansat primul tur de alegeri prezindențiale cu trei luni. Astfel, în cazul în care inițiativa legislativă trece de cele două Camere ale Parlamentului, electoratul român își va vota Președintele în luna septembrie.

Comisia juridică din Camera Superioară a Parlamentului a dat aviz favorabil, cu amendamente admise, proiectului legislativ depus de UDMR, prin care parlamentarii minorității au propus ca primul tur de alegeri pentru prezidențiale să se desfășoare în luna septembrie.

Alegeri prezidențiale devansate cu trei luni

Proiectul inițial depus de UMDR prevedea ca alegerile să fie devansate cu cel mult 90 de zile anterior datei la care Președintele României își finalizează cel de-al doilea mandat. Cu noile amendamente, alegerile pentru Cotroceni pot fi organizate cu cel mult trei luni înainte ca mandatul lui Klaus Iohannis să se termine.

„Ziua alegerilor este duminica. Alegeri au loc cu cel mult trei luni anterior lunii în care ajunge la termen mandatul de preşedinte. Cu cel puţin 75 de zile înaintea zilei votării, Guvernul stabileşte data alegerilor prin hotărâre", se arată în proiectul legislativ amendat de Comisia juridică la propunerea senatorului PSD Laura Moagher.

Ne puteți urmări și pe Google News
Alegeri prezidențiale: Comisia juridică din Senat a dat aviz favorabil pentru devansarea scrutinului

Sursa Foto- Dreamstime

Proiectul este constituțional. Nu se încalcă recomandările Comisiei de la Veneția

Senatoarea social-democrată subliniază că proiectul legislativ nu contravine recomandărilor Comisiei de la Veneția și nici nu încalcă Legea Fundamentală a țării.

„Deci nu încălcăm nici recomandarea Comisiei de la Veneţia, nici Constituţia, pentru că la art. 82 alin. 2 se spune destul de clar că preşedintele României îşi exercită mandatul până la depunerea jurământului de preşedintele nou ales", a spus senatorul PSD Laura Moagher.

În expunerea de motive, inițiatorii menționează că obiectivul proiectului legislativ constă în stabilirea unui termen mai îndelungat în care se pot desfășura alegerile prezidențiale, raportat la termenul la care mandatul președintelui se termină.

Alegeri prezidențiale

Alegeri. Sursa foto: Arhiva EVZ

Alegeri 2024: Primul scrutin pentru prezindențiale, în luna septembrie

Un termen mai larg pemite o mai bună pregătire pentru viitoarea administrației de la Cotroceni. De asemenea, au mai adăugat inițiatorii proiectului, propunerea legislativă are în vedere adoptarea unor modele funcționale la nivel internațional, similare cu propunerea validată de Comisia juridică a Senatului, potrivit stiripesurse.ro.

În aces sens, demnitarii au invocat sistemul politic american unde alegerile prezidențiale au loc în prima zi de marți a lunii noiembrie. Ulterior, președintele își preia mandatul pe 20 ianuarie. Inițiativa legislativă și raportul favorabil de la Comisia juridică au fost depuse la Camera superioară a Parlamentului.

Premierul României, Marcel Ciolacu a anunțat că își dorește ca alegerile prezidențiale să fie devansate cu două luni față de data inițială, adică în luna septembrie față de noiembrie. Încă nu a fost luată o decizie în acest sens, dar este foarte probabil ca electoratul să fie chemat la urme în septembrie pentru a-și alege președintele.