Trecerea la noul sistem electoral a fost aprobată de Parlamentul Republicii Moldova în vara anului 2017, împotriva avizului Comisiei de la Veneția. Pe circumscripții uninominale au fost înregistrați 321 de concurenți electorali. Doar 17 % dintre aceștia sunt independenți, restul reprezintă o formațiune politică.

 

Controversatul Ilan Șor și furtul miliardului

 

Printre cei admiși în cursa electorală sunt și persoane care figurează în dosarul „dispariției miliardului” din sistemul bancar din Moldova. Este vorba de Ilan Șor, președintele Partidului Șor, care a fost condamnat în primă instanță la șapte ani și șase luni de închisoare pentru spălare de bani și cauzarea de daune materiale prin înșelăciune sau abuz de încredere. Deoarece sentința nu este executorie, Șor a primit certificat de integritate eliberat de Autoritatea Națională de Integritate.

 

Camere video şi „agitaţie electorală”

 

În acest an pentru prima dată în secțiile de votare au fost instalate camere de înregistrare video. Comisia Electorală Centrală susține că astfel va crește transparența procesului electoral. O altă noutate a scrutinului este anularea de către Parlament a ”zilei tăcerii”. Respectiv, se poate face „agitație electorală” în ajunul și chiar în ziua scrutinului.

 

Un referendum cu două întrebări

 

Tot duminică, odată cu alegerile parlamentare, a avut loc și un referendum consultativ. Cetățenii au fost chestionaţi în privinţa a două subiecte. Dacă sunt pentru sau împotriva reducerii numărului de deputați de la 101 la 61. Și dacă sunt sau nu de acord ca poporul să poată demite deputații din funcție dacă aceștia nu-și îndeplinesc obligațiile.