Poziția oficială a PNL, înaintea negocierilor cu PSD. Marcel Ciolacu nu scapă de săgeți

Poziția oficială a PNL, înaintea negocierilor cu PSD. Marcel Ciolacu nu scapă de săgețiIonuț Stroe. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Coaliția de guvernare PNL - PSD se va întâlni astăzi pentru a încheia discuțiile referitoare la calendarul celor 5 runde de alegeri din acest an.

Înainte de startul negoicerilor cu PSD de astăzi, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a ieșit public pentru a vorbi despre poziția partidului.

PNL speră la comasarea alegerilor

„Este foarte probabil să ajungem la soluția comasării alegerilor, dar, în orice fel de scenariu, PNL este pregătit pentru alegeri, spune purtătorul de cuvânt al liberalilor, Ionuț Stroe. „Credem că avem maturitatea să guvernăm împreună”, adaugă el.

„Este foarte probabil să ajungem la această soluție (comasarea alegerilor - n.r.). Ne dorim să punem capăt acestui episod. În orice fel de scenariu, vă pot asigura că PNL este pregătit pentru alegeri, are candidați pentru toate funcțiile, guvernarea va merge mai departe, nu va exista niciun fel de sincopă. Credem că avem maturitatea să guvernăm împreună, responsabil și să ne prezentăm separat în alegeri, dacă o fi cazul, dacă nu, evident că guvernarea de coaliție a fost și rămâne o oportunitate de a oferi stabilitate României”, a declarat Ionuț Stroe, la Antena 3 CNN.

Marcel Ciolacu nu scapă de săgeți

Purtătorul de cuvânt al PNL spune că Marcel Ciolacu „nu are de ce să-și depună mandatul de prim-ministru pentru că acea poveste cu retragerea de la guvernare nu se va întâmpla”.

„Este doar un subiect lansat artificial în spațiul public. Eu cred că avem maturitatea să guvernăm împreună. Nu cred că în momentul de față se pune problema să-și depună mandatul”, încheie Stroe.

Premierul Ciolacu la Roma

Marcel Ciolacu / Sursă foto: captură video

Viziunea PNL în fața negocierilor

Liberalii își doresc comasarea alegerilor.

Conform argumentelor prezentate de PNL, organizarea simultană a alegerilor locale cu alegerile europarlamentare ar conduce la o creștere a participării la vot și ar conferi o mai mare legitimitate reprezentanților României în Parlamentul European, având în vedere că alegerile europarlamentare sunt considerate de obicei mai puțin atrăgătoare pentru electorat. De asemenea, PNL susține că alegerile parlamentare ar putea fi programate într-unul dintre cele două tururi ale alegerilor prezidențiale.

În plus, liberalii argumentează că această comasare ar aduce economii la bugetul de stat și că Guvernul ar avea mai mult timp să se concentreze asupra implementării politicilor publice, reducând astfel timpul alocat campaniei electorale.

În timp ce negocierile au avut loc suficient de mult timp, astfel încât PNL afirmă că s-a pierdut deja prea mult timp pe acest subiect și că trebuie luată o decizie rapidă pentru a permite coaliției să se ocupe de alte probleme urgente.

PNL subliniază însă că nu va susține sub nicio formă un candidat al PSD la alegerile prezidențiale în schimbul comasării alegerilor.

Ce vrea PSD

Social-democrații nu resping complet posibilitatea comasării alegerilor, însă adoptă o abordare mai prudentă.

Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu, și-a exprimat dorința de a ajunge la un acord cu PNL pentru întregul an electoral, nu doar pentru data de 9 iunie.

Într-o altă declarație, vicepreședintele PSD Ionuț Pucheanu a explicat că „95 nu vor fi alegeri comasate din diverse motive”. El a precizat că negocierile se desfășoară într-un cadru mai amplu, incluzând posibile colaborări referitoare la primăriile pe care nici PSD, nici PNL nu le controlează.

Pucheanu a subliniat că „marea problemă” o reprezintă alegerile prezidențiale, unde fiecare partid își promovează propriul candidat.

Senatorul PSD Mihai Fifor a menționat că comasarea alegerilor este o obsesie a PNL și că PSD nu consideră că este neapărat necesară. Premierul Marcel Ciolacu a exprimat o opinie similară de mai multe ori, afirmând că subiectul comasării alegerilor nu este o prioritate pentru cetățeni.

Totuși, liderul PSD a subliniat că o comasare a alegerilor este o soluție democratică și că alte state europene au adoptat deja această practică. „Este cert că în acest moment există 9 state membre ale Uniunii Europene care au comasat alegerile locale cu cele europarlamentare. Deci, există deja precedente europene”, a declarat Ciolacu.