Ultima rundă de negocieri pe tema comasării alegerilor a căzut. PSD a anulat ședința

Ultima rundă de negocieri pe tema comasării alegerilor a căzut. PSD a anulat ședința Alegeri. Sursa foto: Arhiva EVZ

Duminică, membrii coaliției de guvernare se întâlnesc pentru a finaliza negocierile privind programul celor cinci runde de alegeri din acest an. Ședința e programată la ora 18.00.

Update:

Sedința de Coaliție, programată astăzi la ora 18:00, a fost amânată de PSD. Social-democrații au fost deranjați de declarațiile făcute în spațiul public de PNL. Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al liberalilor a declarat că PNL își dorește comasarea alegerilor.

În această săptămână au fost două ședinte ale Coaliție, însă partidele de guvernământ nu s-au înțeles nici pe ideea candidatului comun și nici pentru comasarea alegerilor. Potrivit surselor politice, următoarea ședință comună ar urma să aibă loc miercuri, dat fiind faptul că președintele PNL, Nicolae Ciucă, al doilea om în Stat, pleacă într-o vizită de lucru în Spania.

Ne puteți urmări și pe Google News

Update:

Înainte de ședința ce va avea loc la ora 18.00, liberalii au avut o întrevedere cu președintele Klaus Iohannis. În timpul discuțiilor au fost tranșate două teme importante.

Potrivit informațiilor digi24, președintele ar fi spus ca PNL să nu accepte un candidat comun pentru prezidențiale. De asemenea, Iohannis i-ar fi sfătuit să nu meargă cu liste comune la alegerile parlamentare, pentru că ar risca să nu câștige 50%.

Știre inițială

Atât PNL, cât și PSD au o viziune proprie în ceea ce privește comasarea alegerilor, cu mize politice extrem de importante, motiv pentru care e greu de crezut că se va ajunge la un consens.

De altfel, ambele partide au transmis că vor un candidat propriu la prezidențiale, în timp ce PSD vrea ca liberalii să susțină un candidat unic, ales de ei.

Comasarea alegerilor. Coaliție se întâlnește pentru noi negocieri

Partidului Național Liberal susține comasarea alegerilor locale cu alegerile europarlamentare.

Argumentele prezentate de PNL evidențiază că organizarea acestor două tipuri de alegeri simultan ar conduce la o participare mai mare la vot și ar conferi o mai mare legitimitate reprezentanților României în Parlamentul European.

De asemenea, aceste alegeri europarlamentare sunt considerate mai puțin atrăgătoare pentru electorat și, prin urmare, comasarea lor ar putea stimula interesul și implicarea cetățenilor în procesul electoral.

Totodată, reprezentanții PNL consideră că alegerile parlamentare ar putea fi sincronizate cu unul dintre cele două tururi ale alegerilor prezidențiale.

Printre altele, argumentele susținute de liberali pentru această comasare includ economii la bugetul de stat și creșterea timpului disponibil pentru Guvern în vederea implementării de politici publice, întrucât perioada alocată campaniei electorale ar fi mai redusă.

Deocamdată, PNL se opune ferm împotriva ideii de a sprijini un candidat al PSD la alegerile prezidențiale în schimbul comasării acestora cu alte scrutine.

Rareș Bogdan, despre efectele comasării alegerilor. „Domnul Ciucă este cel mai bun președinte”

Alegerile europarlamentare. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Condițiile PSD pentru a se ajunge la o decizie

Social-democrații nu exclud în totalitate ideea de comasare, însă adoptă o abordare mai prudentă.

Marcel Ciolacu, președintele PSD și premier, a menționat că vrea să ajungă la un acord cu PNL pentru întregul an electoral, nu doar pentru data de 9 iunie.

Vicepreședintele PSD Ionuț Pucheanu a declarat recent că 95% nu va exista comasarea alegerilor din mai multe motive.

Marea problemă o reprezintă alegerile prezidențiale unde fiecare partid încearcă să-și impună candidatul unic.

Mihai Fifor, senator PSD, a exprimat opinia că obsesia pentru comasarea alegerilor este atribuită PNL-ului, iar PSD nu consideră comasarea ca fiind esențială.

Opinia similară, mai subtil exprimată, a fost manifestată de premierul Marcel Ciolacu. Acesta a spus în mai multe rânduri că cetățenii nu discută în mod frecvent despre comasarea alegerilor pe stradă și că acest subiect nu reprezintă o prioritate pentru ei.

ciuca ciolacu

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Comasarea alegerilor. PSD și PNL trebuie să ia rapid o decizie

Indiferent de hotărâre, PNL și PSD trebuie să reacționeze rapid. Cătălin Predoiu, ministrul de Interne, i-a transmis lui Nicolae Ciucă, că 12 martie este termenul limită pentru inițierea procesului de organizare a alegerilor europarlamentare.

Conform surselor politice, în discuțiile de negociere sunt incluse diverse funcții politice, depășind cu mult comasarea alegerilor. PSD și PNL vor discuta și despre:

  • candidat unic PSD-PNL la Primăria Generală a Capitalei
  • liste comune PSD-PNL la alegerile parlamentare
  • candidat unic PSD-PNL la Președinția României
  • comisarul European din partea României
  • directorii SRI și SIE
  • președinții Senatului și Camerei Deputaților, potrivit știripesurse.ro.