Evenimentul Zilei > International > Declaraţia SUA depre Turcia: „Există o dorinţă puternică pentru a ţine Turcia aproape”
Declaraţia SUA depre Turcia: „Există o dorinţă puternică pentru a ţine Turcia aproape”

Declaraţia SUA depre Turcia: „Există o dorinţă puternică pentru a ţine Turcia aproape”

În declaraţia sa, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a spus: "Nu este nici un secret că avem puncte în care nu ne înţelegem cu Ankara. SUA şi NATO manifestă o dorinţă puternică pentru a ţine aproape Turcia".

Blinken şi secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, au organizat la sediul general NATO de la Bruxelles o reuniune cu tema „Consolidarea legăturilor transatlantice”.

Conform ştirii transmise de Agenţia Anadolu, răspunzând unei întrebări legate de relaţiile cu Turcia, Blinken a arătat că există divergenţe de opinie cu Turcia în unele probleme, dar că NATO, pe lângă celelalte probleme disputate, a jucat un rol foarte eficient, în special, în reducerea tensiunii în Mediterana de Est.

Blinken a spus că acesta este un exemplu foarte pozitiv şi că este necesară continuarea eforturilor pentru reducerea tensiunilor.

Atrăgând atenţia asupra faptului că nu este niciun secret faptul că există divergenţe de opinie cu Turcia, Blinken a adăugat: „Turcia este una dintre aliatele noastre cu care avem o lungă istorie şi pe care o apreciem. Este în beneficiul nostru al tuturor ca Turcia să continue să rămână loială NATO”.

 „Confirmăm loialitatea noastră faţă de NATO”

 Blinken a subliniat necesitatea ca NATO să fie la fel de eficientă ca în trecut şi a continuat: „Confirmăm loialitatea noastră faţă NATO. Dorim să revigorăm alianţele şi relaţiile cu partenerii noştri. Nicio ţară nu va putea lupta de una singură împotriva noilor provocări.”

Referindu-se la tendinţa de regres a democraţiilor la nivel mondial şi la ascensiunea sistemelor autocrate, Blinken a adăugat:”În anii şi lunile ce au trecut, şi Statele Unite au fost nevoite să facă faţă propriilor provocări. Dar aşa cum se întâmplă şi în istorie, SUA au ieşit mai puternice din aceste dificultăţi. Discutăm despre divizarea internă în mod deschis şi transparent, nu o ascundem.”

Blinken a atras atenţia că atunci când Statele Unite sunt puternice în interior, sunt şi mai puternice în exterior.

În ceea ce priveşte Rusia, Blinken a afirmat că SUA au aceeaşi atitudine ca şi NATO, că ar putea conlucra cu Moscova pentru stabilitate strategică, dar că se vor opune agresiunii.

Iar legat de China, Blinken a atras atenţia asupra importanţei concentrării NATO asupra ascensiunii acestei ţări şi apariţiei ameninţărilor.

 „NATO este o platformă importantă”

 La rândul său, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că există unele divergenţe de opinie în privinţa Turciei, în special legate de achiziţia sistemului de apărare aeriană S-400 şi, de asemenea, a unor îngrijorări legate de evoluţiile din Mediterana de Est.

Stoltenberg a spus că a discutat cu oficialii turci aceste probleme şi a adăugat: „NATO îşi asumă misiunea de a fi o platformă importantă pentru ca aliaţii să discute problemele şi să conlucreze pentru găsirea de soluţii.”

Stoltenberg consideră că mecanismul creat pentru a preveni o confruntare între Turcia şi Grecia în Mediterana de Est este importantă.

Precizând că pentru a face faţă divergenţelor de opinie politice este nevoie de instituţii puternice, Stoltenberg a continuat: „În ciuda tuturor acestor divergenţe de opinie, NATO reuşeşte să asigure apărarea comună, misiunea ei de bază.”