Evenimentul Zilei > Social > Decizie unică în România. Angajații nu mai au voie să miroasă a naftalină!
Decizie unică în România. Angajații nu mai au voie să miroasă a naftalină!

Decizie unică în România. Angajații nu mai au voie să miroasă a naftalină!

Noul președintre al ANPC, Horia Constantinescu, a emis un ordin prin care impune, în premieră, un regulament de conduită care trebuie respectat de către tot personalul din cadrul instituției, aparat central și strucuri subordinate. In timpul activităților de control, personalul trebuie să aibă o ținută decent, de birou, într-o manieră care arată demnitate și respect față de instituțire și cetățean, curată și, deasemenea, trebuie să aibă un comportament cuviincios. La a doua abatere, angajatul ANPC va fi concediat.

În ordinal semnat de Horia Constatinescu se impun reguli de conduită dinstincte, pentru comisarii bărbați și comisarii femei. “Ţinuta bărbaţilor va fi alcătuită obligatoriu din cămaşă, cu mânecă lungă, simplă, clasică, de culoare alb, albastru, bej, bleumarin, negru şi pantaloni uni, care trebuie să fie drepţi, fără tăieturi, fermoare, imprimeuri. Încălţămintea va fi alcătuită din pantofi uni, sunt excluse articolele de încălţăminte în stil sport (teneşi, bascheţi, adidaşi) şi sandale. Haina de toamnă/iarnă nu va conţine accesorii extravagante, în exces, fiind una clasică. Bărbaţilor le este interzisă purtarea accesoriilor, bijuteriilor, se acceptă doar verigheta. Aspectul facial şi capilar îngrijit, decent, fiind interzis bărbaţilor purtarea părului şi a bărbii de o lungime peste medie”, se impune prin ordin.

 

“Ţinuta persoanelor de sex feminin va fi alcătuită din rochii fără tăieturi, fermoare, imprimeuri excesive, clasice, decente sau costum două piese, cu fustă şi pantalon (lungimea fustei imediat deasupra genunchilor, limita de decenţă), cămaşă, bluză fără decolteuri, fără paiete sau sclipici, haine mulate. Se interzice purtarea bijuteriilor în exces, extravagante, opulente, ostentative, păstrând o limită de decenţă. Se interzice machiajul strident, aspectul facial şi capilar trebuie să fie îngrijit, decent”. În exterior, comisarii ANPC pot purta ceva pe cap, “excluzând şapcă, pălării de plajă, basma, se va adopta stilul clasic”. Iar pentru controalele la interior, capul va fi, obligatoriu, descoperit. Foarte important,”igiena personală este obligatorie şi nu trebuie să creeze disconfort olfactiv persoanelor din jur. Manichiura trebuie să fie îngrijită, decentă, clasică”.

 

Președintele ANPC, Horia Constantinescu, a declarat, pentru EVZ, că nu se va jena să-și  atenționeze colegii dacă miros a transpirație. “Cum să-mi fie jenă? El reprezintă instituția. Există în ANPC și colegi mai în vârstă care miros a naftalină. Când pleacă într-o acțiune de control, nu poți să-i ceri operatorului să curețe bucătăria restaurantului, când tu ești mai murdar decât locul acela. Ori ca să putem reprezenta o autoritate noi trebuie să fim un prim exemplu. Ieseau la control cu coafuri ciudate, cu haine pestrițe, în șlapi, cu mâneci scurte , mirosind  a transpirație. Trebuie să înțelegem că dacă iese într-o acțiune de control, de restaurante, de cazări, de locuri unde se impune igiena, un comisar ANPC nu poate mirosi a transpirație”.

 

“Ţinuta inacceptabilă în ANPC include pantaloni scurţi, tăiaţi sau colanţi, sandale gen papuci de plajă, pălării sau şepci, cămăşi ieşite din pantaloni sau descheiate, haine mulate indecent, îmbrăcăminte indicând afilierea la o bancă sau alte obiecte de îmbrăcăminte cu caracter ofensator, vulgar, rasist, sexist, obscen, haine cu desene sau cuvinte sugestive, slogane sau imagini, inclusiv creaturi groteşti. Nu vor fi permise articolele de îmbrăcăminte sfâşiate, murdare şi zdrenţăroase, articolele de îmbrăcăminte provocatoare sau purtate provocator” se mai impune în ordinul semnat de Horia Constantinescu. Regulamentul trebuie implementat și semnat în cel mult șapte zile de fiecare persoană din cadrul ANPC.

 

Angajatul care nu respectă regulamentul nu va sta la sediul instituției, fără contact cu publicul “Noi nu putem să cerem ordine și curățenie și să fim primi care nu suntem exemplu.  Nu putem să apărem cu ghiul pe deget, nu pot să am brățară la mână, dacă sunt bărbat și organ de control.Nu putem solicita operatorilor economici lucruri pe care le dovedim doar pe acte dar nu se întâmplă și la noi”, comentează președintele ANPC, Horia Constantinescu. El recunoaște că, până nu de mult nu se îmbrăca chiar sobru, “dar la momentul acesta mi–am luat cinci costume de haine, cămăși albe, cravate și așa apăr în instituție. E un cod de bun simț”. La prima abatere de la regulament, se ajunge în fața Comisiei disciplinare din ANPC, care îl va atenționa pe comisar. “La a doua abatere este concediat. Nu cred că e greu să pui pe tine o cămașă cu care până mai ieri ieșeai la un botez în familie”,  a încheiat, hotărât, președintele ANPC, Horia Constantinescu.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: