Căutarea știrilor de la organizațiile de media și selectarea titlurilor și a imaginilor pentru site-ul MSN sunt realizate în prezent de jurnaliști cu care Microsoft avea contracte stabile.

Inteligența artificială va fi cea care va îndeplini, de acum, aceste sarcini de producție de știri, au declarat surse pentru Seattle Times.

Microsoft a motivat că acet proiect face parte dintr-o evaluare a activității sale. Gigantul tehnologic american a declarat: „Ca toate companiile, ne evaluăm în mod periodic afacerile.

Aceasta poate duce la creșterea investițiilor în unele locuri și, din când în când, la redistribuirea în alte investiții. Aceste decizii nu sunt rezultatul actualei pandemii “.

Microsoft, ca și alte companii tehnologice, plătește organizațiilor de media să-și folosească conținutul pe site-ul său web.

Dar angajează jurnaliști pentru a decide ce povești trebuie afișate și cum sunt prezentate.

Aproximativ 50 de producători de știri, cu contract de muncă, își vor pierde locul de muncă la sfârșitul lunii iunie, relatează Seattle Times, urmând să rămână doar o echipă de jurnaliști cu normă întreagă.

“E demoralizant să crezi că mașinile ne pot înlocui, dar într-acolo ne îndreptăm”, a spus unul dintre jurnaliștii care va fi concediat.

Unii jurnaliști consacrați au avertizat că inteligența artificială pot să nu fie pe deplin familiarizată cu instrucțiunile editoriale stricte, fapt de ar putea duce la apariția unor știri  inadecvate, nepotrivite.

Douăzeci și șapte dintre cei care își pierd locul de muncă sunt angajați prin Asociatia Presei (PA) Media din Marea Britanie, relatează Guardian.

Un jurnalist citat de Guardian spunea: „Îmi petrec tot timpul citind despre modul în care automatizarea și AI ne va lua toate locurile de muncă. Acum este luat al meu”.

Microsoft este una dintre numeroasele companii de tehnologie care experimentează forme de așa-numit robot jurnalism pentru a reduce costurile. De asemenea, și Google investește în proiecte pentru a înțelege cum ar putea funcționa cu ajutorul inteligenței artificiale, conform bbc.com