Evenimentul Zilei > Actualitate > Decizie extremă într-o țară cu rată mică de vaccinare. Celor care nu se imunizează li se vor bloca telefoanele mobile
Decizie extremă într-o țară cu rată mică de vaccinare. Celor care nu se imunizează li se vor bloca telefoanele mobile

Decizie extremă într-o țară cu rată mică de vaccinare. Celor care nu se imunizează li se vor bloca telefoanele mobile

Persoanele care nu se vaccinează împotriva COVID nu vor mai avea acces la telefoanele mobile. Măsura a fost adoptată într-o provincie a statului Pakistan.

Autoritățile provinciei Punjab, Pakistan, au anunțat că vor bloca telefoanele mobile pentru persoanele care nu se vaccinază împotriva infecțiilor provocate de coronavirus. Anunțul a fost făcut vineri și reprezintă o sancțiune pentru cei care nu doresc să imunizeze, după cum relatează Yahoo News.

„La început, aceasta a fost doar o propunere, dar oamenii au ezitat foarte mult să se vaccineze, astfel încât decizia a fost luată”, a declarat Hammad Raza, purtător de cuvânt al departamentului de sănătate din Punjab.

Acesta a spus că agenția de telecomunicații de stat va decide cum să pună în aplicare măsura.

Cererea de vaccinuri a început să scadă în Punjab, provincial cu cel mai mare număr de locuitori din Pakistan, iar autoritățile sanitare sunt îngrijorate de acest lucru. Drept urmare au recurs la măsuri extreme pentru a-i motiva pe localnici să se imunizeze.

De altfel, o decizie asemănătoare a fost adoptată și în provincial Sindh. Aici sunt sancționați funcționarii publici care nu acceptă să se imunizeze. Acestora nu li se vor mai plăti salariile începând cu luna iulie.

Numărul de vaccinări este mic raportat la populație

Pakistanul se confruntă cu cel de-al treilea val de infectări cu coronavirus pe care încearcă să-l oprească introducând noi restricții și lansând o campanie de vaccinare la nivel foarte larg. De altfel, după trei săptămâni, nivelul îmbolnăvirilor pare să-și încetinească ritmul.

Deși ritmul de vaccinare la nivel national pare în creștere în ultima săptămână, autoritățile pakistaneze nu sunt tocmai mulțumite. Acestea consideră că este insuficient pentru a stăvili pandemia. Astfel, cele 200.000 de persoane imunizate zilnic, reprezintă doar o mică parte din totalul populației de aproximativ 220 de milioane.

Până în prezent, au fost administrate în jur de 10,5 milioane de doze de vaccin, anti-COVID. Cele mai multe dintre acestea au fost furnizate de China. Pe de altă parte, însă, datele oficiale arată că aproximativ 300.000 dintre cei care au primit prima doză de vaccin anti-Covid nu au mai revenit pentru a doua doză.