Evenimentul Zilei > Social > Decizie de ultimă oră pentru medici! Se vorbește despre mobilizarea acestora în armată
Decizie de ultimă oră pentru medici! Se vorbește despre mobilizarea acestora în armată

Decizie de ultimă oră pentru medici! Se vorbește despre mobilizarea acestora în armată

Autoritățile competente care gestionează combaterea epidemiei cu noul coronavirus, studiază elaborarea unei ordonanțe de urgență, prin care personalul medical din România să fie mobilizat în structurile Ministerului Apărării Naționale sau în subordinea celui de Interne.

Prin această ordonanță se urmărește ca medicii să nu își mai poate da demisia în valuri, fenomen care este tot mai des în spitalele din România. ”Se discută despre emiterea acestei ordonanțe, pentru ca medicii să poate fi obligați să activeze în spitale, pe perioada stării de urgență, pentru combaterea noului coronavirus. În caz că vor refuza să mai lucreze se va considera dezertare și vor putea fi cercetați și judecați de Tribunalele Militare. În prezent, raporturile de muncă ale medicilor cu spitalele sunt de natură civilă, și aceștia din urmă pot pleca prin demisie. În caz de mobilizare, aceste raporturi civile dispar și apar rigorile militare”, a spun un oficial guvernamental.

Cei care vor refuza să activeze în spitale, deși vor fi mobilizați în armata română, vor putea fi condamnați penal iar ca măsură complementară se va putea dispune interzicerea pentru o perioadă de timp să mai poată profesa în acest domeniu de activitate.

La baza aceste propuneri legislative de urgență stă articolul 21 din cadrul Ordonanței 1/1999, prin care s-a instituit starea de urgență. ”În condițiile alin. (1), instituțiile cu atribuții în domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale pot concentra rezerviști pentru instruire și îndeplinirea unor misiuni sau pot chema persoane fizice apte de muncă pentru prestări de servicii în interes public.”, se arată în articolul pomenit mai sus.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE