Evenimentul Zilei > Justitie > Decizie de ultimă oră a Curții de Apel. Cazul denunțătorului în dosarul Blaga – Pinalti se rejudecă
Decizie de ultimă oră a Curții de Apel. Cazul denunțătorului în dosarul Blaga – Pinalti se rejudecă

Decizie de ultimă oră a Curții de Apel. Cazul denunțătorului în dosarul Blaga – Pinalti se rejudecă

Sentința ce viza acordul de recunoaștere a vinovăției, încheiat de omul de afaceri Horațiu Berdilă, implicat în dosarele lui Vasile Blaga și Pinalti, a fost desființată, iar cauza trimisă spre rejudecare.

Potrivit Justnews, Curtea de Apel București a pronunțat miercuri, 9 decembrie, soluția definitivă în procesul în care era judecat omul de afaceri Horațiu Bruno Berdilă, după ce ANAF atacase sentința penală dată de Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală.

  • Soluția pe scurt: Dp.1390/A- În baza art. 488 C.p.p. rap. la art. 487 C.p.p. admite apelul declarat de către partea civilă ANAF împotriva sentinţei penale nr. 788/F/15.07.2020 pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală în dosarul nr. 5555/3/2020. Desfiinţează în totalitate sentinţa penală apelată şi: Trimite cauza spre rejudecare la Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală. În baza art. 275 alin. 3 C.p.p. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 09.12.2020.
    Document: Hotarâre  1390/2020  09.12.2020

DNA sesizase instanțele de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției, încheiat de Horațiu Bruno Berdilă, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată. Tribunalul București a admis acordul de recunoaștere a vinovăției în iulie anul acesta.

I-a denunțat pe Blaga și Pinalti

Horațiu Berdilă este denunțătorul a doi oameni politici celebri, fostul primar al orașului Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, zis Pinalti, și europarlamentarul Vasile Blaga. Blaga și Pinalti au fost trimiși în judecată în 2016 pentru că ar fi primit șpagă 700.000 de euro de la Berdilă ca să îl ajute să obțină contracte IT cu statul, pe vremea guvernării PDL.

Pinalti a mărturisit și a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA. Blaga a fost achitat în primă instanță, însă sentința a fost contestată la Curtea de Apel București.

Procurorii DNA au susținut că, în perioada 2011 – 2012, omul de afaceri Horațiu Berdilă a asigurat înregistrarea în contabilitatea firmei pe care o administra a unui număr de 65 de facturi fiscale (în valoare totală de 46.008.647 lei), emise de 4 societăți pentru operațiuni comerciale fictive.

În realitate, plățile făcute către societățile respective ar fi mascat remiterea sumelor pretinse de către Pinalti și fostul vicepreședinte al PDL Vasile Blaga, pentru facilitarea derulării în bune condiții a unor contracte IT încheiate de societatea pe care o administra Berdilă, Romsys, cu diverse autorități contractante.

Prin această modalitate, societatea administrată de Horațiu Berdilă s-ar fi sustras de la plata unor taxe către bugetul de stat în valoare totală de 18.403.458 de lei, din care impozit pe profit în sumă de 7.361.383 de lei și TVA dedus nelegal în sumă de 11.042.075 de lei. În vederea recuperării prejudiciului, societatea administrată de Berdilă a consemnat, într-un cont bancar, suma de 18.403.458 de lei, asupra căreia s-a aplicat ulterior sechestru asigurator.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE