Decizie controversată luată de ministrul Justiției. Un fost președinte condamnat la ani grei de închisoare a fost grațiat

Decizie controversată luată de ministrul Justiției. Un fost președinte condamnat la ani grei de închisoare a fost grațiat sursa: Twitter

Condamnată pentru corupție, la 20 de ani de închisoare, Park Geun-hye, fost președinte al Coreei de Sud, a fost grațiat de ministrul Justiției din această țară.

Veste foarte bună pentru Park Geun-hye, fostă președintă a Coreei de Sud, care a fost condamnată la 20 de ani de închisoare. Pedeapsă dată de magistrați în urma unui scandal uriaș de corupție, care a izbucnit în anul 2017. Fostul lider al statului a fost grațiat conform unei decizii luate vineri de ministrul Justiţiei, din Coreea de Sud, Park Beom-kye.

Fostul președinte al Coreei de Sud a beneficiat de o amnistie specială

Park Geun-hye figurează pe o listă a persoanelor beneficiind de o amnistie specială şi a fost graţiată într-o „perspectivă de unitate naţională”, le-a declarat jurnaliştilor Park Beom-kye.

În vârstă de 69 de ani, fostul președinte executa o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru corupţie şi abuz de putere, urmată de încă doi ani pentru încălcarea legii electorale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prima femeie aleasă preşedintă a Coreei de Sud, în anul 2013, Park Geun-hye a fost condamnată în 2018 pentru că a primit sau a solicitat zeci de milioane de dolari de la conglomerate sud-coreene, printre care Samsung Electronics, a partajat documente clasificate, a pus pe o „listă neagră” artişti care criticau politicile sale ori a demis responsabili care se opuneau abuzurilor sale de putere.

Starea de sănătate a fostului lider a cântărit mult în luarea acestei decizii

Scandalul a scos la lumină legăturile tulburi dintre aceste conglomerate familiale şi puterea politică. În urma demiterii sale, avocatul de centru-stânga Moon Jae-in a fost ales la putere în 2017, profitând de pierderea credibilităţii conservatorilor. Acesta din urmă îşi va încheia singurul mandat în martie.

Starea de sănătate a fostei preşedinte, internată de mai multe ori în acest an, a motivat în parte decizia graţierii, conform Agerpres. Atunci când, în ianuarie, sfârşitul procesului lui Park Geun-hye a deschis posibilitatea de a solicita graţierea, serviciile preşedintelui Moon Jae-in au răspuns că „nu este potrivit” să se discute despre amnistie în acel moment.

Condamnarea unui fost şef de stat a fost „o lecţie istorică”, a spus administrația prezidențială de la Seul.