Evenimentul Zilei > International > Decizie controversată luată de ministrul Justiției. Un fost președinte condamnat la ani grei de închisoare a fost grațiat
Decizie controversată luată de ministrul Justiției. Un fost președinte condamnat la ani grei de închisoare a fost grațiat

Decizie controversată luată de ministrul Justiției. Un fost președinte condamnat la ani grei de închisoare a fost grațiat

Condamnată pentru corupție, la 20 de ani de închisoare, Park Geun-hye, fost președinte al Coreei de Sud, a fost grațiat de ministrul Justiției din această țară.

Veste foarte bună pentru Park Geun-hye, fostă președintă a Coreei de Sud, care a fost condamnată la 20 de ani de închisoare. Pedeapsă dată de magistrați în urma unui scandal uriaș de corupție, care a izbucnit în anul 2017. Fostul lider al statului a fost grațiat conform unei decizii luate vineri de ministrul Justiţiei, din Coreea de Sud, Park Beom-kye.

Fostul președinte al Coreei de Sud a beneficiat de o amnistie specială

Park Geun-hye figurează pe o listă a persoanelor beneficiind de o amnistie specială şi a fost graţiată într-o „perspectivă de unitate naţională”, le-a declarat jurnaliştilor Park Beom-kye.

În vârstă de 69 de ani, fostul președinte executa o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru corupţie şi abuz de putere, urmată de încă doi ani pentru încălcarea legii electorale.

Prima femeie aleasă preşedintă a Coreei de Sud, în anul 2013, Park Geun-hye a fost condamnată în 2018 pentru că a primit sau a solicitat zeci de milioane de dolari de la conglomerate sud-coreene, printre care Samsung Electronics, a partajat documente clasificate, a pus pe o „listă neagră” artişti care criticau politicile sale ori a demis responsabili care se opuneau abuzurilor sale de putere.

Starea de sănătate a fostului lider a cântărit mult în luarea acestei decizii

Scandalul a scos la lumină legăturile tulburi dintre aceste conglomerate familiale şi puterea politică. În urma demiterii sale, avocatul de centru-stânga Moon Jae-in a fost ales la putere în 2017, profitând de pierderea credibilităţii conservatorilor. Acesta din urmă îşi va încheia singurul mandat în martie.

Starea de sănătate a fostei preşedinte, internată de mai multe ori în acest an, a motivat în parte decizia graţierii, conform Agerpres. Atunci când, în ianuarie, sfârşitul procesului lui Park Geun-hye a deschis posibilitatea de a solicita graţierea, serviciile preşedintelui Moon Jae-in au răspuns că „nu este potrivit” să se discute despre amnistie în acel moment.

Condamnarea unui fost şef de stat a fost „o lecţie istorică”, a spus administrația prezidențială de la Seul.