Evenimentul Zilei > Justitie > Decizie bombă în Senat! Ce se întâmplă cu pensionarea anticipată a magistraților
Decizie bombă în Senat! Ce se întâmplă cu pensionarea anticipată a magistraților

Decizie bombă în Senat! Ce se întâmplă cu pensionarea anticipată a magistraților

Comisia juridică din Senat a decis, marţi, în unanimitate, ca pensionarea anticipată a magistraților să fie amânată pentru încă doi ani.

Iniţial, CSM a comunicat că vrea amânarea pensionării anticipate doar pentru un an, dar comisia a considerat că amânarea pensionării magistraţilor să se aplice din anul 2021.

În prezent, pensionarea anticipată se poate cere după 25 de ani de activitate, iar potrivit modificărilor cerute, ar urma să fie luaţi în calcul 20 de ani de activitate.

Reamintim că PNL a făcut o propunere legislativă, la sfârşitul lunii octombrie prin care să fie amânat termenul de intrare în vigoare a dispozițiilor privind pensionarea anticipată a magistraţilor, până la începutul anului 2021.

„O normă care nu este oportună acum, așa cum a constatat și Comisia de la Veneția. Întreg sistemul judiciar ar fi dat peste cap”, anunţase deputatul PNL Alina Gorghiu, pe pagina de Facebook.

„Cerem Parlamentului să dezbată cu celeritate acest proiect legislativ. Dacă nu se va putea adopta prin procedură parlamentară normală, este posibil să angajăm răspunderea”, declara Ludovic Orban, după votul de învestire a guvernului său.

De asemenea, în şedinţa de marţi, senatorii jurişti au discutat şi despre perioada de şcolarizare din INM, în sensul modificării de la doi la patru ani.

O decizie finală în acest sens va fi luată la următoarea sesiune parlamentară din februarie, potrivit digi24.ro