Editura Evenimentul si Capital

Fostul primar al Sectorului 6. Cristian Poteraș, a fost achitat în dosarul de corupţie!

11-03/06_Poteras_CP-465x390
Autor: | | 12 Comentarii | 1936 Vizualizari

Fostul primar al sectorului 6 al Capitalei, Cristian Poteraş, a fost achitat joi de magistraţii Judecătoriei Sectorului 6, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată, într-un dosar privind retrocedarea ilegală a unor terenuri din Bucureşti.Instanța a rămas în pronunțare pe 24 februarie și a amânat de trei ori sentința. Hotărârea judecătorească poate fi contestată.

Update ora 15.40 Judecătoria Sectorului 5 a decis achitarea tuturor inculpaţilor din acet dosar. "Dispune ridicarea sechestrului asigurator instituit până la concuren?a sumei de 58.230.034 euro (205.306.570 lei), asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Poteraş Cristian Constantin, Floricică Gheorghe, Vultur Dumitru, Moise Daniel, Boncea Petre, Popescu Cristina, Piftor Dorina, prin ordonanţa nr.249/P/2008 din 5 iulie 2010 a Parchetului de pe lângă ICCJ – Direcţia Naţională Anticorupţie, Secţia de combatere a corupţiei," se mai arată în minută.

În rechizitoriul întocmit în martie 2011, procurorii DNA au reţinut următoarea stare de fapt:

Cercetările efectuate în prezentul dosar penal au relevat faptul că, în cursul anului 2006, Cristian Constantin Poteraş, Gheorghe Floricică, Dumitru Vultur, Moise Daniel, Boncea Petre, Cristina Popescu şi Dorina Piftor, în calitate de funcţionari publici în cadrul Primăriei Sectorului 6 Bucureşti şi de membri în cadrul Subcomisiei locale de aplicare a Legii fondului funciar Sector 6, nu şi-au respectat atribuţiile de serviciu referitoare la reconstituirea dreptului de proprietate, ceea ce a condus la eliberarea, cu încălcarea dispoziţiilor legale, a şase titluri de proprietate pentru suprafaţa totală de 119.647,64 mp teren intravilan situat în municipiul Bucureşti, cu o valoare de piaţă, la nivelul anului 2006, de 58.230.034 euro (205.306.570 lei).

În mod identic, în toate cele şase situaţii, prin modalitatea în care au instrumentat cererile, au formulat propunerile de validare, au procedat la punerea în posesie şi au eliberat titlurile de proprietate, inculpaţii au încălcat dispoziţii legale imperative şi metodologia de soluţionare a cererilor de reconstituire a dreptului de proprietate în baza Legii nr. 18/1991, astfel că au fost retrocedate terenuri cu o situaţie juridică incertă sau chiar prin încălcarea dreptului de proprietate al altor persoane.

Prin actele abuzive ale inculpaţilor s-a realizat simularea reconstituirii dreptului de proprietate în avantajul unui grup de persoane (una dintre acestea fiind vărul soţiei inculpatului Constantin Poteraş) şi, corelativ, a fost cauzată o pagubă în valoare totală de 58.230.034 euro patrimoniului Municipiului Bucureşti, respectiv Clubului Sportiv Rapid, Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie şi Petrochimie ICECHIM şi Academiei Române – Institutul de Biologie, terenurile în cauză aparţinând, în mare parte, domeniului public ori domeniului privat al Municipiului Bucureşti şi persoanelor juridice anterior menţionate.

DNA: Drepturile litigioase și existența unui sistem birocratic

Mecanismul prin care au fost obţinute în mod facil avantaje patrimoniale consistente a fost pus în operă pe fondul existenţei unui sistem birocratic şi a unui orizont de aşteptare extrem de restrâns pentru persoanele îndreptăţite la respectivele reconstituiri. Astfel, mai multe persoane au cedat drepturile litigioase către acelaşi grup de interese în schimbul sumelor totale de 417.900 euro şi 40.000 lei, pentru ca, în urma „reconstituirii dreptului de proprietate” iar apoi, prin comasare, terenurile astfel obţinute (situate pe Bd. Timişoara, str. Valea Oltului sau Drumul Taberei) să fie valorificate cu profituri uriaşe: pentru suprafaţa de 68.428 mp vândută a fost încasată suma de 33.654.918,67 euro, preţul total al tranzacţiilor fiind de 82.324.529,67 euro. În vederea recuperării prejudiciului creat, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor.

Cine sunt cei trimiși în judecată și acuzațiile

Carmen Iohannis facuta PRAF de Olguta Vasilescu. Nevasta lui Manda, GLUME NEMILOASE despre sotia presedintelui: Rochita roz deasupra genunchiului...

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI