Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Decembrie 1989: Cum prinde Poporul un terorist de dragul echipei de la BBC. Gândul lui Cristoiu
Decembrie 1989: Cum prinde Poporul un terorist de dragul echipei de la BBC. Gândul lui Cristoiu

Decembrie 1989: Cum prinde Poporul un terorist de dragul echipei de la BBC. Gândul lui Cristoiu

Știindu-mă preocupat de Evenimentele din decembrie 1989, un cineva dintre cei amestecați în bolboroseala comic-sîngeroasă din acele zile, m-a invitat într-una din zile la el acasă, ca să vedem împreună niște casete despre așa zisa Revoluție. Una dintre ele mi se pare de o senzațională. Dacă aș fi la o televiziune de știri aș difuza-o nu înainte de a pune Breaking news de zeci de ori.

Din cîte-mi dau seama, o echipă de la BBC a venit imediat după Căderea lui Ceaușescu, stîrnită de atmosfera de Beirut a Bucureștilor pentru a transmite în direct vînarea de teroriști. Nu știu dacă înregistrarea a fost sau nu difuzată pe post. Bag de seamă că doar o parte din ea e subtitrată în engleză. Nu știu nici măcar cum a fost alcătuit reportajul din punct de vedere oficial. Sigur e că autorul se dă peste cap să filmeze senzaționalul din România comediei revoluționare, văzute de el, marele ziarist al lui Pește, ca al României revoluționare. Un tip cu aspect de actor care joacă în provincie și e prin asta idolul fetelor de liceu ajunse la hormoni clocotinzi, a luat cu el (fiind revoluționar, are în zilele respective puteri staliniste) un sergent de Armată, tip mălai mare, de care-și bat joc șmecherii din pluton fără ca el să pună asta la inimă. Dacă ar fi să credem presei de senzație, e vorba de tunelul subteran descoperit de revoluționari pe 25 decembrie 1989. Filmarea e după 25 decembrie 1989? Greu de răspuns. Reportajul din prima parte difuzează imagini cu Ceaușeștii morți. În același timp, reportajul surprinde imagini din timpul bătăliei cu teroriștii. S-a încheiat aceasta imediat după moartea lui Ceaușescu? Aș fi crezut că reporterul a plasat în reportaj secvențe luate din piață, dacă la un moment dat Ciceronele din tunel nu l-ar fi dus pe operator pe acoperișul unei clădiri de pe care soldații și revoluționarii trăgeau în draci împotriva teroriștilor nevăzuți. E limpede însă că echipa de la BBC e dusă prin tunel de junele călăuzitor pentru a-i fi arătat obiectivul misterios. Junele are în mînă un pistol pe care-l agită încolo și încoace în mod primejdios. Sergentul major, deși posesor de pușcă mitralieră, pare a fi totalmente supus revoluționarului. Întreaga prestație a acestuia dă seamă de entuziasmul unui ghid începător în a arăta unor străini minunile neștiute ale satului în care lucrează ca profesor ajutător. Cu un aer misterios, tînărul, urmat îndeaproape, stil cățeluș, de militarul cu arma, merge înaintea echipei, arată cu pistolul părțile misterioase, circulă ca un membru SEAL în grădina casei lui Escobar, duce degetul la gură a mister.

Reportajul are două momente antologice.

Primul e capturarea în direct a unui așa zis terorist (un tip rătăcit pe acolo, profesor de gimnastică la Dinamo, în căutare de portocale), cu toate isteriile de rigoare (ținerea cu mîinile pe perete, percheziționarea suspicioasă de către tînăr, care arată camerei actele de identitate ale teroristului și, în final, portocalele, extrase din geantă și ținute în mîini spre cameră ca și cum ar fi fost o centură explozivă), dominate de clișee TVR spuse de militar și de tînăr.

Al doilea moment e cel în care echipei îi sînt arătate farfuriile și ceainicele depozitate în tunel ca niște trofee gazetărești, deoarece sînt crezute de aur. Reportajul ia sfîrșit cu imaginea Bucureștiului beirutizat în care patru tancuri din Piața Palatului trag asupra Palatului regal, toate! cu mitralierele din dotare. E și o secvență cu prinderea unui terorist de către popor. Abia acum, cînd sînt pe cale să termin comentariul, îmi dau seama de nenorocirea de a nu avea o redacție la dispoziție. Dacă aș fi avut, aș fi aflat: Cine e Ciceronele cu pistolul și eventual l-aș fi pus să-și amintească, dacă reportajul s-a difuzat sau nu, dacă teroristul mai trăiește și ce-și amintește el din aventura cu pricina (sper să nu descoperim că era chiar ofițer DIA), dacă tunelul mai există și dacă poate fi vizitat, cînd și cum a fost filmat totul.

 

Publicat in categoriile: Opinii EVZ
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: