Evenimentul Zilei > Social > De la tilincă la opincă, spuneți-vă povestea la Muzeul Țăranului Român!
De la tilincă la opincă, spuneți-vă povestea la Muzeul Țăranului Român!

De la tilincă la opincă, spuneți-vă povestea la Muzeul Țăranului Român!

Muzeul Național al Țăranului Român rămâne alături de vizitatorii săi pe rețelele de socializare, într-o perioadă în care activitățile culturale au fost suspendate.

Cu o cifră de peste 102.000 de urmăritori, pagina de Facebook a muzeului (Facebook.com/MuzeulTaranului) este cea mai apreciată pagină a unei instituții de cultură din România. Pentru toți cei care o urmăresc zilnic, au fost pregătite o serie de postări interactive: „Casa de-a casa”, #particular – Muzeul de acasă, „De la tilincă la opincă. Dicționar pe sărite”, „Povești de seară… mețeriste”, #MȚRmăinspiră | în plină criză, ne refugiem în artă.

În fiecare zi a săptămânii, sunteți așteptați la „Casa de-a casa”, o campanie online de colectare a unor istorii despre locuire ce se vor constitui într-o arhivă. Actuali sau foști specialiști ai muzeului vă însoțesc prin poveștile lor, îndemnând vizitatorii online să contribuie la colecție cu propriile experiențe de locuire. Fiecare dintre noi are povești ale locuirii în propria casă ori aiurea. Trebuie doar să vă dați răgaz și să scotociți în memorie. Chiar și într-un detaliu puteți descoperi o lume.

Care este obiectul prețios?

#particular este Muzeul de-acasă, o colecție de obiecte și poveștile lor (încă) nespuse. Un muzeu nu înseamnă doar colecțiile pe care le arată, ci și poveștile pe care le poate aduna. Strângem laolaltă poveștile acelor obiecte personale care nu se epuizează niciodată; pe care le iubim sau care ne scot din minți, dar de care nu ne-am despărți niciodată.

În miezul izolării, Muzeul Țăranului provoacă vizitatorii virtuali să se întrebe care este obiectul prețios? Care este lucrul a cărui poveste merită spusă, pentru că te face să te simți acasă sau, din contră, te duce cu gândul departe?

Dicționar pe sărite

Imaginile și poveștile trimise de vizitatori vor fi postate pe pagina Arhivei de Imagine MNȚR (Facebook.com/ArhivaDeImagine). „Le păstram cu grijă de arhivist pe fiecare pentru ca, ulterior, seria curatoriată să își găsească locul într-una din secțiunile platformei web Rețelele Privirii (arhiva.muzeultaranuluiroman.ro)”, ne asigură reprezentanții al muzeului.

Pentru că în vremurile acestea nu mai pot umbla pe teren, prin sate, în căutare de tradiții mai noi sau mai vechi, o echipă de etnologi de la Muzeul Țăranului a gândit un dicționar multimedia. „De la tilincă la opincă. Dicționar pe sărite” este publicat cuvânt cu cuvânt, în fiecare joi, pe pagina de Facebook a muzeului.

Nu va fi un dicționar ca în cărți, ci unul cu multe cuvinte folosite și folositoare la țară, pe care le-au aflat de la bunici, mătuși, vecini, dar și din publicații, din munca de la muzeu, ori din cercetările de teren.

Povești de seară

Cei mici sunt așteptați în fiecare luni, miercuri și vineri, la „Povești de seară… mețeriste”. Copiii au nevoie, în această perioadă, de personaje de poveste ca să învețe diferența dintre bine și rău, să înțeleagă lumea în care trăiesc, să se adapteze schimbărilor acesteia și, nu în ultimul rând, să se exprime în relația cu ceilalți.

Dragostea pentru cărți se transmite prin lectură. Iar actul lecturii trebuie încurajat din primii ani ai vieții. Unii părinți marchează momentele dinaintea somnului de seară al copilului prin ceea ce numim „povestea de seară”, care ajunge, cu timpul, să joace un rol esențial în ritualul cotidian al celui mic.

Implică-te!

Și nu în ultimul rând, prin proiectul #MȚR mă inspiră, li se propune familiilor cu copii să valorifice acest timp petrecut alături de cei mici și să diversifice activitățile creative, arta fiind atât un mijloc de exprimare a unui talent și de a relaționare cu ceilalți, cât și o modalitate de terapie.

Pornind de la activități înregistrate foto/video care vor fi transmise pe canalele social media, reprezentanții muzeului îndeamnă publicul să trimită propriile variante creative despre: #TEATRU ACASĂ, #JURNAL DE PANDEMIE, #MUZEUL LA CUTIE, #CE VEZI DE LA FEREASTRĂ, #GRĂDINĂRIM ACASĂ, #ADUSE CU POȘTA.

Mai multe detalii despre fiecare acțiune în parte, găsiți pe:
www.muzeultaranuluiroman.ro
Facebook.com/MuzeulTaranului
Facebook.com/Educație-Muzeală-MȚR
Facebook.com/ArhivaDeImagine
Instagram @peasantmuseum

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.