Evenimentul Zilei > International > De la lingvist la jefuitor de bănci, farmacii și oficii poștale
De la lingvist la jefuitor de bănci, farmacii și oficii poștale

De la lingvist la jefuitor de bănci, farmacii și oficii poștale

Un suedez, de profesie lingvist, pentru că nu a reuşit să-şi găsească un loc de muncă adecvat pregătirii sale, s-a pus pe jefuit bănci, farmacii și oficii poștale. După 10 ani de la primul jaf, lingistul a fost prins și condamnat la închisoare.

Lingvistul, în vârstă de 54 de ani, şi-a folosit o parte din cunoştinţele de limba germană pentru a comite 17 jafuri în Austria. Vineri, instant din Viena l-a condamnar la 12 ani şi jumătate de închisoare, scrie Agerpres.

Lingvistul a jefuit bănci, oficii poştale şi farmacii între 2009 şi 2018 – în cea mai lungă serie de jafuri comise de un singur individ în această ţară de limbă germană, relatează DPA, citat de Agerpres.

„Nu am văzut nicio altă posibilitate”, a mărturisit lingvistul, în vârstă de 54 de ani.

Motivul pentru care bărbatul s-a apucat de jefuit este pentru că nu și-a găsit un serviciu ca și traducător de germană-suedeză în țara natală, după cum a mărturisit în fața jurațiloc austrieci.

Până să vină la jefuit în Austria, bărbatul a fost implicat în diverse infracţiuni în Suedia şi Danemarca, însă a ales să nu jefuiască niciodată vreo bancă în aceste ţări deoarece a crezut că ar fi prea dificil.

După ce a citit însă un raport online care descria băncile austriece drept nişte ţinte uşoare, bărbatul a pus la cale un plan pentru a-şi muta activităţile în această ţară.

La prima sa incursiune în Austria, bărbatul s-a înarmat cu un pistol cu gaz şi o pancartă pe care scria „Jaf! Înmânează banii!” în limba germană.

Folosind transportul public, el a călătorit din Scandinavia, prin Germania spre Austria în mod regulat, adunând de-a lungul anilor din jafuri suma relativ modestă de 186.000 de euro, mai scrie Agerpres.

Suedezul a fost prins după ce o populară emisiune dedicată unor cazuri reale de infracţiuni a relatat despre el anul trecut. Angajatul unui centru de depozitare din Berlin l-a recunoscut pe cel prezentat drept suspect ca fiind unul dintre clienţii săi.