„Baza Muskö este unică din perspectiva fortificațiilor și acoperă zona aflată în subteran de mărimea orașului vechi din Stockholm”, a declarat Remecca Landberg, șefa departamentului de comunicare a Marinei Suedeze.

Ea a subliniat că Statul Major al Marinei trebuie să fie protejat și să poată funcționa chiar și sub bombardament, ceea ce face din Muskö „cea mai bună opțiune”. “Forțele armate trebuie să își adapteze operațiunile pentru a face față provocărilor pe care le prezintă mediul politic internațional.”

Niklas Granholm, un analist al Agenției Suedeze de Cercetare în domeniul Apărării, a declarat că decizia de a muta sediul Marinei suedeze se bazează pe faptul că numai baza Muskö ar fi protejată în mod adecvat dacă Rusia ar folosi împotriva Suediei armament greu de ultimă generație.

Pe data de 1 septembrie, ministrul finanțelor al Suediei, Magdalena Andersson, a anunțat faptul că intenționează să introducă o nouă taxă asupra sectorului bancar, care să facă posibilă creșterea bugetului militar, având în vedere prezența militară a Rusiei în Marea Baltică și relațiile din ce în ce mai tensionate dintre Stockholm și Moscova.

Baza navală Muskö a fost construită pentru Marina Suedeză la mijlocul anilor 50. Baza a fost proiectată încât să fie o bază sigură pentru submarine și nave mici de suprafață în timpul unui atac nuclear. Baza a fost abandonată în anul 2004, odată cu încheierea Războiului Rece și reducerea bugetelor destinate apărării cauzate de acest lucru.