Evenimentul Zilei > Social > De ce să nu tragi apa la toaletă cu capacul ridicat. Riști să te îmbolnăvești grav
De ce să nu tragi apa la toaletă cu capacul ridicat. Riști să te îmbolnăvești grav

De ce să nu tragi apa la toaletă cu capacul ridicat. Riști să te îmbolnăvești grav

Specialiștii au explicat de ce nu este bine să tragi apa la toaletă cu capacul ridicat. Riscurile sunt mari din cauza microbilor. Află cum să tragi apa corect pentru a nu te confrunta cu afecțiuni grave.

Este foarte important să tragi apa la toaletă abia după ce ai închis capacul vasului. Specialiștii au dezvăluit care sunt riscurile la care te expui dacă nu faci acest lucru. Chiar dacă faci curățenie în baie și igienizezi periodic vasul wc-ului, de fiecare dată când îl folosești ajung alți microbi și alte bacterii în apa de toaletă.

Într-o casă cu mai multe persoane, unde mai vin și musafiri, igiena la baie trebuie să fie strictă. Vasul de toaletă este plin de microbi. Mai periculoase sunt băile din restaurante, mall-uri sau instituții. Specialiștii îți recomandă să lași capacul înainte de a trage apa la toaletă.

Încă din anul 1975, biologii americani au atras atenția asupra faptului că apa la toaletă poate conține bacterii periculoase. Microbiologul american Charles Gerba a descoperit că apa din vasul de wc poate să contamineze mediul apropiat cu agenți patogeni proveniți din fecale sau vomă.

Bacteriile din baie

Dacă nu tragi apa cu capacul închis, riști să iei microbi și bacterii din materiile fecale sau din urină.Conform celor mai noi studii, virusurile care pot supraviețui și două – trei zile pe toaletă și pe diverse suprafețe din baie sunt:

– Norovirusul: provoacă gastroenterita acută, o infecție intestinală și/sau stomacală, care se manifestă prin diaree, febră, greață, vărsături, crampe abdominale)

– virusul SARS responsabil de apariția sindromului respirator acut sever virusul gripei B

– coronavirusul care declanșează infecția Covid-19.

Studiul din 1975 arată că persoanele care nu trag apa la toaletă cum trebuie se pot infecta cu bacteria E.Coli Clostridium difficile, care provoacă inflamații acută la nivel intestinal.

De ce să lasi capacul când tragi apa la baie

Jetul de apă care curăță vasul de toaletă este suficient de puternic să arunce mici picături de apă până la doi sau trei metri în jur. Microbii se pot împrăștia în toată baia, inclusiv pe haine, săpun, pereți sau periuță de dinți.

În locurile publice, specialiștii îți recomandă să folosești un șervețel sau o bucată de hârtie igienică să apuci capacul vasului de wc și să îl închizi, fără să te murdărești, potrivit Unica.