Seti: cum ar putea microbii să comunice cu speciile extraterestre

Seti: cum ar putea microbii să comunice cu speciile extraterestreExtratereștri. Sursa foto: Arhiva EVZ

Suntem singuri în univers? Celebrul program Seti (Search for Extraterrestrial Intelligence) a încercat să răspundă la această întrebare încă din 1959. Astronomul american Carl Sagan, și mulți alții, credeau că trebuie să existe și alte civilizații asemănătoare oamenilor și că putem comunica cu ele. Dar scepticii nu sunt convinși, argumentând că lipsa de dovezi pentru astfel de civilizații sugerează că acestea sunt extrem de rare.

Dar dacă este puțin probabil să existe alte civilizații asemănătoare oamenilor, ar putea exista și alte forme de viață – poate mai potrivite decât noi pentru a se răspândi în cosmos? Și ar fi posibil ca astfel de forme de viață să comunice între ele (Seti non-uman)?

Noul studiu, publicat în Biosystems, sugerează că ar fi. Microbii, cum ar fi bacteriile, pot fi conducătorii vieții cosmice – și sunt mult mai inteligenți decât le acordăm credit. Într-adevăr, arătăm cum microbii ar putea imita programul Seti fără interferența umană.

Pentru a înțelege microbii, trebuie să ne contestăm prejudecățile antropocentrice. În timp ce mulți dintre noi văd microbii ca organisme unicelulare care provoacă boli, realitatea este diferită. Microbii sunt entități multicelulare relativ organizate.

Bacteriile, de exemplu, trăiesc ca societăți membre de câteva miliarde – colonii capabile să „gândească” și să ia decizii.

O colonie bacteriană tipică este o entitate cibernetică – un „super-creier” care rezolvă problemele de mediu. Mai important, toate coloniile de bacterii de pe Pământ sunt interconectate într-un supersistem bacterian global numit bacteriosferă.

Această „world-wide-web” de informații genetice a reglementat fluxul de elemente organice pe Pământ în ultimele trei miliarde de ani, într-un mod care va rămâne pentru totdeauna dincolo de capacitățile umane.

De exemplu, aceștia ciclează nutrienți importanți, cum ar fi carbonul, azotul și sulful.Chiar și astăzi, bacteriile sunt cele mai dominante ființe vii de pe Pământ. Scoateți bacteriile din biosferă și viața se va prăbuși treptat. Prin urmare, bacteriile ar putea fi mult mai potrivite pentru călătoriile și comunicarea cosmică decât noi.

Sursa foto: stock.adobe.com

Un studiu recent a constatat că bacteriile terestre pot supraviețui în spațiu cel puțin trei ani, posibil mai mult. Adăugați la aceasta faptul că bacteriile pot exista într-o stare latentă de milioane de ani și este clar că microbii sunt foarte rezistenți.

Seti microbian:

Cum ar putea funcționa Seti microbian? Credem că bacteriosfera ar putea replica toți pașii cunoscuți de la Seti uman. Pasul unu în Seti uman este capacitatea de a citi informații la scară cosmică. De exemplu, folosind radiotelescoape putem analiza planete locuibile îndepărtate. Pasul numărul doi este dezvoltarea tehnologiilor și cunoștințelor pentru a evalua dacă planetele locuibile conțin viață.

Pasul trei este să facem publicitate prezenței noastre pe Pământ extratereștrilor inteligenți și să încercăm să luăm contact cu aceștia dacă răspund la semnalele inițiale.

Pentru a aprecia Seti microbieni trebuie să înțelegem conceptul de inteligență în sens evolutiv. Acest lucru ne va permite să evaluăm mai bine inteligența bacteriană și capacitățile acesteia în contextul Setiului uman și microbian. Unii biologi susțin că inteligența umană este doar un fragment dintr-un spectru larg de inteligență naturală care include microbi și plante. Calea de urmat în căutarea vieții extraterestre poate fi căutarea de gaze în atmosfera planetelor care înseamnă viață, cum ar fi oxigenul, metananul sau fosfina, toate produse de microbi.

Descoperirea fosfinei în atmosfera lui Venus a fost o pistă promițătoare, dar acum pare îndoielnică, deoarece un nou studiu sugerează că semnalul ar fi putut fi mai degrabă dioxid de sulf decât fosfină. Totuși, nu avem de ales decât să continuăm să încercăm. Din fericire, telescopul spațial James Webb ar trebui să poată scana atmosfera planetelor, care orbitează în jurul altor stele în afară de Soarele nostru, când va fi lansat mai târziu în acest an.

sursa: theconversation.com