Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > De ce s-a apucat o colaboratoare să înjure Evenimentul zilei în ziarul Adevărul
De ce s-a apucat o colaboratoare să înjure Evenimentul zilei în ziarul Adevărul

De ce s-a apucat o colaboratoare să înjure Evenimentul zilei în ziarul Adevărul

Prin noianul de mesaje de ziua mea, departe de țară fiind, cineva îmi atrage atenția că foștii colegi de la Adevarul publică atacul colaboratoarei noastre din Timișoara, Daniela Rațiu, la adresa Evenimentului zilei. Doamna invocă faptul că nu i-am publicat un text în care îl ataca pe Gabriel Oprea. Citesc și mă minunez fiindcă, de trei ani de când sunt la cârma acestui ziar, i-am publicat Danielei Rațiu, la rubrica Vocile Dreptei de pe evz.ro, tot felul de opinii, deloc blânde, și la adresa lui Oprea, și a Elenei Udrea, Ponta, Dragnea și alți stângiști, dar și a președintelui Iohannis.

În urmă cu două zile, când am spus că nu-i public textul despre Gabriel Oprea fiindcă nu a mai transmis către redacție nimic de câteva luni, fără nicio explicație pentru absență sau măcar un anunț că va scrie mai rar, brusc am devenit cel mai toxic șef de ziar. Vorbesc de mine fiindcă eu am luat decizia asta, ca redactor șef, fără ca Dan Andronic, director și proprietar, să aibă habar. Iar lucrul acesta l-a aflat și Daniela Rațiu. Nu s-a gândit însă niciun moment, ca ziarist ce a fost, ca să-mi trimită un mail și să ceară explicații. Așa cum nu s-a gândit să mă anunțe vreodată că nu va mai trimite texte periodic, așa cum se stabilise când, la începutul anului 2013, am înființat rubrica Vocile Dreptei pentru bloggerii care își doreau vizibilitatea conferită de un ziar național și aveau ceva interesant de transmis societății.

Ar fi trebuit să știe care sunt regulile într-o redacție și care-i responsabilitatea unui redactor șef, căci a fost corespondenta EVZ în perioada când la conducerea ziarului erau Cornel Nistorescu și Dan Turturică. A preferat însă, ca scriitoare, să-și închipuie că toată lumea e împotriva ei și, mai ales, că EVZ s-a predat politicienilor de care ea vrea să scape țara. Și a ales să vrese un hârdău cu acuzații urât mirositoare la adresa ziarului care a făcut-o cunoscută în toată țara într-o nouă casă, la ziarul concurent, Adevărul. De unde, când nu-i va conveni că nu i s-a corectat un titlu sau nu i s-a specificat lângă nume ”scriitoare și jurnalistă”, sau că nu i s-a publicat deîndată textul, va pleca acuzându-l pe Cristi Burci că are probleme pe la DNA cu CFR-ul sau că la Adevărul nu sunt demni urmași ai lui Adrian Halpert, care i-a răspândit ei textul atunci când le-a dat o palmă peste bot ”negrilor” de la EVZ.

Daniela Rațiu ne cântă prohodul după ce, timp de trei ani, tot sub conducerea noastră, și-a exprimat la modul liber opiniile:

“Asistăm cum presa, zi de zi, se predă, fără a mima minima rezistenţă, politicienilor. EVZ a considerat că nu poate publica un editorial care i-ar fi adus atingere generalului Oprea. Cenzuarea unei opinii în anul de graţie 2015 este dovada că bulina roşie s-a înnegrit. Este în doliu. Ceva s-a pierdut pe drum în anii ăştia. Ceva esenţial. Presa a pierdut însăşi raţiunea sa de a fi. La lumină, în slujba opiniei publice. Nu în culise, nu în jocurile murdare ale Puterii, nu tremurănd în faţa politicienilor, nu interzicând un editorial care ar fi deranjat cel mult pauza de cafea a generalului Oprea. (…)Am publicat în ultimii trei ani editorial la rubrica „Vocile Dreptei” pe evz.ro până acum, când un text nu a mai apărut în Evenimentul zilei pentru că nu s-a încadrat în linia ziarului.

În schimb, citim zi de zi, elucubraţiile Marii Teorii Binomul DNA-SRI, în schimb asistăm în fiecare zi la acuzaţiile că unii jurnalişti sunt acoperiţi/descoperiţi, alţii evident decât cei de la EVZ. Ceea ce este cu adevărat trist este faptul că jurnaliştii oneşti de la EVZ sunt prinşi în acest joc al Conducerii actuale care s-a predat politicienilor”.

De ce am reprodus pasajul acesta din textul publicat de fosta noastră colaboratoare în Adevărul? Pentru a-i putea spune că, dacă noi, cei de acum, Ion Cristoiu, Dan Andronic, Mirel Curea și Simona Ionescu (împreună cu o echipă de ziariști entuziaști, talentați și cu respect față de regulile deontologice) nu făceam ca această ”Bulină roșie” să acapareze piața presei, Ea, Daniela Rațiu n-ar fi avut unde să se afirme, nici la începutul anilor 2000, nici acum, când bulina de pe frontispiciu o fi neagră doar pentru frustrate sau pentru cei care pedalează doar într-un sens pe șoseaua realității. Tupeul este însă maxim când tânăra speranță a literaturii și a ziaristicii timișorene crede că-i înfige un bold, ca-ntr-un insectar, lui Ion Cristoiu, fondatorul Evenimentului zilei.

O asigur pe Daniela Rațiu că poate prinde muște ca să le pună pe panoplie, dar nu va putea să-l ducă în derizoriu pe Cristoiu și nici vreodată nu va fi în situația de a-i da ”bun de tipar” unui astfel de ziarist, care-și argumentează orice scrie. Iar foștilor colegi, care mă cunosc bine, nu ca Daniela Rațiu, le spun să le fie rușine că au ales să găzduiască acuzațiile acesteia, fără să-mi dea măcar un telefon și să mă întrebe care-i situația cu cenzura reclamată de colaboratoare. Voi nu știți care-i rolul unui redactor șef, care-s relațiile cu colaboratorii? Vă asigur că nu așa veți câștiga mai mulți cititori și nici nu ne veți detrona de pe primul loc în preferințele românilor! Facerea unui ziar implică mult mai multe lucruri decât nervii revărsați de o colaboratoare căreia i s-a părut că universul și adevărul se învârteau în jurul ei până la apariția bocancului unui general. Care general, e și el vremelnic, Daniela Rațiu!

P.S. Aștept, Daniela Rațiu, ca în numărul următor al ziarului care-ți publică textele acum, să arăți care sunt agenții acoperiți de la EVZ. Așa ai să mă convingi că ești și un bun ziarist, nu doar un părerolog.