Evenimentul Zilei > Actualitate > De ce „gen” pe noile cărți de identitate. Explicațiile Ministerului Afacerilor Interne
De ce „gen” pe noile cărți de identitate. Explicațiile Ministerului Afacerilor Interne

De ce „gen” pe noile cărți de identitate. Explicațiile Ministerului Afacerilor Interne

Oficialii Ministerului Afacerilor Interne au explicat de ce noua carte electronică de identitate conține o serie de elemente care au stârnit controverse, în spațiul public, în ultimele zile.

Chestorul Cătălin Giulescu, din cadrul Direcției pentru Evidența Persoanelor a MAI, a explicat că noua carte de identitate electronică, care are și funcția de document de călătorie conține o serie de elemente stabilite de comun acord, la nivelul Uniunii Europene. Este vorba despre steagul UE, care apare în colțul din stânga sus, conform regulamentului european, dar și de stema României.

Chestorul a precizat că proiectul de Hotărâre de Guvern care a reglementat noul card electronic de identitate s-a aflat în dezbatere publică încă din 17 octombrie 2020. În acest timp, toți cei care nu sunt de acord și-au putut exprima punctul de vedere legat de aceste elemente.

„Implementarea proiectului a urmărit îndeaproape dispozițiile Hotărârii Guvernului 295/2021 care stabilește, aprobă normele metodologice de aplicare a legislației privind evidența persoanelor. În anexele acestei HG veți găsi forma și conținutul documentelor care se eliberează în prezent în România.

În ceea ce privește această HG, trebuie să precizez că a fost supusă în transparență decizională în data de 17 octombrie. Încă o găsiți pe site-ul MAI. Cu acea ocazie au fost publicate inclusiv două anexe. Una privind forma și conținutul cărții electronice de identitate și una privind forma și conținutul cărții de identitate simple (cartea fără suport de stocare electronică)”, a expicat reprezentantul MAI.

De ce apare mențiunea „GEN” în loc de „SEX”

Potrivit spuselor sale, în proiectul aflat în dezbatere s-a specificat în clar că documentul va conține mențiunea „GEN”, pentru care au fost stabilite două opțiuni: feminine sau masculin.

„În ceea ce privește cartea electronică de identitate, de la momentul respectiv în transparență decizională s-a precizat explicit în anexă că acest document, pentru proiectul pilot, va conține mențiunea gen. Dar tot proiectul la momentul respectiv, acum HG, stabilește că sunt două opțiuni: feminin și masculin. Nu există niciun fel de altă intervenție.

Pe de altă parte, având în vedere că actul de identitate are ca funcție principală stabilirea identității persoanei și legitimarea dar are și o funcție secundară – este document de călătorie. În aceste condiții, suntem obligați să respectăm regulamentul UE 1157/2019. Acest regulament stabilește niște condiții esențiale. În primul rând, niște elemente de identificare vizuală stabilite de Uniune, respectiv steagul UE pentru acest document cu care cetățenii își pot exercita dreptul la liberă circulație”, a mai explicat oficialul.

Controversele lansate de politicienii AUR și PNL

Explicațiile au venit după ce reprezentanții partidului AUR și președintele PNL Sector 4, Pavel Popescu au protestat împotriva modelului noilor cărți de identitate electronice.

Într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a Partidului AUR, au fost puse mai multe întrebări despre noul document de identitate.

„Întrebări legitime cu privire la noile buletine:

– De ce nu apare tricolorul?

– De ce a fost înlocuit SEX cu GEN?

– De ce nu a existat o dezbatere publică înainte de a începe emiterea noilor buletine?

– Este acesta încă un pas înainte spre ștergerea identității naționale și reeducarea populației?”, au scris reprezentanții AUR.

Ulterior, Pavel Popescu, s-a arătat nemulțumit că pe noile cărți de identitate a fost înscrisă mențiunea „GEN” în loc de „SEX”.

„Eu cred și sper din suflet că trecerea cuvântului «GEN» în loc de «SEX» pe specimenul de CI făcut public e doar o gravă eroare din partea autorităților. Eroare pe care desigur, o vor repara”, a scris Pavel Popescu, în mesajul pe Facebook.