Motive pe care noul președinte al României pare că le-a uitat deja. Dezamăgește Iohannis atât de repede?

Șeful statului doarme în post și în palton în timp ce stafia USL bântuie sinistru prin Senatul României, scandalizând publicul până dincolo de punctul de fierbere care produce proteste de stradă.

Este inexplicabil motivul pentru care Klauss Iohannis a moțăit în timp ce 67 de senatori ai rușinii naționale sfidau o țară întreagă pentru interesul direct și personal al lui Victor Ponta. Faptul că șeful PSD și-a asumat riscuri uriașe pentru a-l proteja pe Dan Șova expune o teamă uriașă. Este evident că lui Victor Ponta îi este foarte frică de momentul în care prietenul și fostul lui partener de avocatură ajunge după gratii, altfel nu accepta asumarea unor asemenea riscuri. E suficient să ne uităm la numele importante din politică ajunse după gratii în urma unor denunțuri ale prietenilor, partenerilor, subalternilor, și înțelegem sursa spaimei pe care o trăiește Ponta.

Această spaimă l-a împins pe Victor Ponta în situația de acum. Protecția pentru Dan Șova îi erodează și mai mult imaginea. La protestele din stradă, pe rețele sociale și în comentariile cititorilor site-urilor de știri, Șova și Ponta sunt cele mai detestate persoane ale momentului. Valul de percepție negativă se extinde și asupra PSD, partid care este acum cel mai virulent atacat. Aștept cu nerăbdare următoarele sondaje de opinie și sunt dispus să pun rămășag că scandalul Șova se va vedea bine de tot în viitoarele rezultate ale cercetărilor sociologice.

Este un moment pe care Klaus Iohannis nu avea voie să-l ignore, în primul rând pentru votul care l-a protejat pe Șova a sfidat electoratul care l-a făcut președinte. În al doilea rând, cei 67 de senatori ai rușinii naționale care s-au opus cererii DNA au sfidat cel mai important obiectiv anunțat de Iohannis de la tribuna Parlamentului: reforma clasei politice și susținerea războiului sistemului judiciar cu politicienii corupți. Nu este prima dată când Senatul îl sfidează pe Iohannis, după ce președintele României și-a anunțat obiectivul în fața Parlamentului. În cazul Vosganian, aceeași stafie a sinistrului USL i-a dat peste nas șefului statului. De aceea este foarte dubioasă moțăiala lui Iohannis după ce senatorii rușinii naționale i-au călcat în picioare electoratul și proiectul politic. Mesajul subțirel plasat pe Facebook este o reacție penibil de rahitică pentru o situație atât de gravă. Este foarte greu să nu pici, în fața unei asemenea situații, în păcatul de a suspecta existența unei înțelegeri secrete între Ponta și Iohannis.

Dacă nu este o înțelegere, cineva trebuie să-i amintească președintelui Klaus Iohannis de ce a ajuns președinte. Pare că a uitat aceste motive, din moment ce a ajuns să doarmă în post în miercurea neagră, încălcând flagrant mandatul care i-a fost acordat de public. O mică parte a acestui public s-a aflat și în Piața Universității, în 16 noiembrie 2014, unde a ajuns personal și Klaus Iohannis. Acolo a auzit direct ce i-a trecut publicul în fișa postului și pricipala sarcină a fost să susțină sistemul judiciar în lupta cu corupții din politică.

În miercurea neagră, când senatorii rușinii naționale l-au miruit pe Dan Șova și au făcut scut în jurul lui, Klaus Iohannis era obligat să ia atitudine ferm. Este șeful statului și cu siguranță găsea repede o cale săși exprime punctul de vedere direct, în fața camerelor de luat vederi, pe toate posturile de televiziune, nu printr-o amărâtă de postare pe Facebook redactată de echipa de comunicare.

Să sperăm că președintele Klaus Iohannis a moțăit în palton din lipsă de experiență sau pentru că a fost prost consiliat. Ar fi foarte trist pentru România ca, la numai patru luni de la votul din 16 noiembrie 2014, să fie înșelate atât de urât toate speranțele care s-au pus în acest politician.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.