Editura Evenimentul si Capital

EXCLUSIV EVZ. FĂRĂDELEGILE și CRIMELE ORIBILE comise de Armata Roșie în România după 23 august 1944. Soldații sovietici au PRĂDAT ca barbarii

Imagine de arhivă cu tancurile rusești care trec prin București (23 august 1944)
Autor: | | 213 Comentarii | 23452 Vizualizari


Vezi galeria foto:

”Evenimentul zilei” vă prezintă câteva plângeri făcute de cetățeni români față de nelegiurile soldaților sovietici, aliații României după 23 august 1944. Ce-i interesa pe rușii? Vodcă, ceasuri, bani, femei, cai, arme și lenjerie. Cine se opunea era amenințat cu pistolul la tâmplă sau chiar împușcat. Răpiri, violuri, înjosiri, intimidări, amenințări, furturi, crime, toate au fost consemnate de unitățile de poliție din țară, cele mai multe fiind înregistrate în județul Constanța. Aceste abuzuri n-au fost pedepsite niciodată, ”eliberatorii” având statut privilegiat, deși la momentul respectiv armata română lupta alături de cea sovietică. Aceste documente sunt publice și pot fi consultate la Arhivele Naționale.

Un referat din 30 august 1944 înregistrat la Poliția de Siguranță Constanța arată că ”În noaptea de 29/30 august a.c. mai mulți soldați ruși fiind în stare de ebrietate s-au dus la casa de toleranță din str. Daciei nr. 7. Aici găsind ușile încuiate au bătut în uși și au tras cinci focuri de revolver prin geam găurind tavanul, au intrat înauntru, au furat lenjerie și au plecat”.

Au plecat cu banii şi pistolul

”Azi la ora 13.30 -14.00 doi soldați ruși au sărit gardul la imobilul din starda Daciei 11 bis, la Dl. Maistru de Marină Străutu, au intrat forțat în casă unde găsind pe soția maistrului au sărit asupra sa voind s-o silueze, acesta opunându-se a fost mușcată de mâini și trasă de păr. I-a luat din casă o centură cu diagonală și revolverul soțului precum și un portofel cu suma de 1000 de lei circa. În timpul când au intrat în curte au tras două focuri de revolver”, se arată în documentele poliţiei.

Crime pe stradă

O altă notă a Direcției Generală a Poliției consemnează că ”în noaptea de 31 august spre 1 septembrie a.c. (1944, n. red.) ofițerul de port Radulian din serviciul Căpităniei Portului Constanța a fost înjunghiat pe strada Carol în dreptul restaurantului Princiar de către ostași sovietici”. În aceeaşi noapte, ” la orele 22.30 pe strada Traian în fața Gărei, la capătul scărilor care coboară spre Port a fost împușcat mortal un elev plutonier din Marina Regală Română de către necunoscuți. Cadavrul a fost identificat în persoana plutonierului Ion Ivanovici de pe canoniera Ghiculescu”. A doua zi, o altă grozăvie a fost provocată de militarii sovietici. "În noaptea de 2 septembrie a.c. o mașină militară rusă a transportat la Spital Dr. Sion din localitate un număr de șapte accidentați de circulație. Accidentul a avut loc pe Șoseaua Basarabi unde o mașina sovietică a lovit două căruțe cu locuitori din com. Basarabi. Sunt patru morți și trei grav răniți”.

Terorizați de ruși

Pe 31 septembrie același an, paznicul Nichifor Papucioc raporta către Detașamentul de gardieni publici că în noaptea respectivă ”au venit domni ofițeri ruși pentru a le da noi prostituate, amenințându-mă cu pistolul”. Pe 31 octombrie 1944, gardianul public Grigore Frecățeanu declara că în noaptea cu pricina mai mulți oșițeri și soldați ruși ”m-au forțat să spun unde sunt curve”. ”Alți doi ofițeri au intrat în imobilul din strada Bolintineanu numărul 14 unde locuiesc niște ostași forţându-i să le cânte”.

Hoți de cai și de benzină

Olguta Vasilescu, DEZLANTUITA! Atac fara precedent la Carmen Iohannis! Ce vrea sa faca la referendum

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI