Evenimentul Zilei > International > Datele a patru milioane de sclavi eliberaţi indexate de Biserica Mormonă
Datele a patru milioane de sclavi eliberaţi indexate de Biserica Mormonă

Datele a patru milioane de sclavi eliberaţi indexate de Biserica Mormonă

Biserica Mormonă din SUA va face disponibile datele a patru milioane de foşti sclavi şi familiile lor în speranţa de a se identifica legăturile între afro-americani şi strămoşii lor din perioada Războiului Civil, a anunţat vineri biserica, ce îşi are sediul în Utah, transmite Reuters.

Biserica lui Iisus Hristos a Sfinţilor din Zilele din Urmă a sponsorizat o organizaţie nonprofit denumită FamilySearch, care a făcut acest anunţ alături de oficiali ai bisericii la Los Angeles, cu ocazia a marcării a 150 de ani de la "Juneteenth", ziua când şi ultimul grup de sclavi a fost anunţat că Războiul Civil s-a terminat şi că ei sunt liberi, informează Agerpres.

"Una dintre credinţele noastre cheie este că familiile noastre pot fi legate pentru totdeauna şi că, ştiind sacrificiile, bucuriile şi drumurile strămoşilor noştri, acest lucru ne ajută să ştim cine suntem şi ce putem realiza", a declarat Elder D. Todd Christofferson, reprezentant al Bisericii. 

"Am asistat la vindecarea şi bucuria pe care afro-americani le-au trăit atunci când şi-au descoperit strămoşii pentru prima dată în acest registre", a spus el.

Freedmen's Bureau Project este numit astfel după agenţia creată în 1865 de către Congresul american pentru a-i ajuta pe sclavii eliberaţi să facă trecerea spre statutul de cetăţeni liberi, oferindu-le alimente, cazare, educaţie şi asistenţă medicală. Înregistra de asemenea numele şi unele detalii despre rude şi trecutul lor. 

În parteneriat cu instituţii precum National Archives and Records Administration şi Smithsonian National Museum of African American History and Culture (NMAAHC), FamilySearch coordonează activitatea voluntarilor care indexează peste un milion de date scrise de mână, făcându-le să poată fi accesibile online. 

Datele, care includ de asemenea registre privind căsătoriile, contracte de muncă, documente de ucenicie şi altele, au fost compilate în 15 state şi în districtul Columbia. Scopul este de a obţine indexarea tuturor datelor până în toamna anului viitor.